Varvarogenije: „Čovek u Srbiji ima dve solucije – da postane ludak ili da se zajebava“

15:34
...Srpska rok scena odslikava okruženje u kome živimo, odnosno bolesna je kao i celo naše društvo. Svedoci smo da na festivalima i ostalim opštenarodnim veseljima "preko veze" sviraju uvek isti bendovi, koji su se ušemili sa raznoraznim menadžerima, a sve se to finansira iz državne kase, pa ih baš briga...


Princip: Postojite skoro deceniju, snimili ste album „Stiglo nam je bolje sutra“ i EP „Evropska unija“. Čime se trenutno bavite? Da li je došao red na snimanje novog materijala i kad publika može očekivati naredni album?

Varvarogenije: Novi album će se pojaviti tokom ove godine, sadržaće 13 pesama, među kojima će se naći i neke kompozicije sa albuma "Stiglo nam je bolje sutra" za koje su urađeni drugačiji aranžmani, odnosno biće snimljene onako kako ih sviramo na koncertima. Što se tiče naših ostalih aktivnosti, već dugo godina vodimo rok klub "Infinity" u Kikindi i dobar deo života poklanjamo poslu. 

Princip: U poslednje vreme veoma retko se oglašavate na internetu pa se stiče utisak da ređe nastupate. Da li je koncertna neaktivnost uslovljena radom na novim pesmama ili je neki drugi razlog u pitanju?

Varvarogenije: Imali smo puno poziva za svirke iz svih delova bivše Jugoslavije, ali zbog poslovnih obaveza nismo bili u mogućnosti da više nastupamo. Nakon objavljivanja novog albuma, ako sve bude OK, odradićemo seriju koncerata po tim mestima.

Princip: Bend Varvarogenije je postao prepoznatljiv po pesmama koje sadrže „škakljive“ i tabu teme o kojima se malo govori, a još manje peva. Da li vas je ta vrsta angažmana koštala nečega u životu? 

Varvarogenije: Do sada ne... ili možda jeste, ali mi to ne znamo. Verovatno nas je koštalo nastupa na nekim festivalima. 

Princip: Nakon homoseksualaca, pedofila u crkvenim redovima, Evropske unije, političara, pevaljki… da li je ostalo još aktuelnih tema kojima biste mogli da zaintrigirate publiku kroz nove pesme?

Varvarogenije: Nove pesme se uglavnom bave večnim filozofskim temama, smislom života, suštinom ljudskog bitisanja. Osim toga uradli smo i jednu pesmu posvećenu Svetom Savi Kikindskom, junaku Youtube klipova, koga smo i lično poznavali. Sava je inače bio omiljeni lik u Kikindi, ljudi su ga voleli i rado komunicirali sa njim jer je bio pravi zajebant, te je zaslužio pesmu od nas. 



Princip: Vaši spotovi na jutjubu imaju i stotine hiljada pregleda. Svirali ste na brojnim festivalima u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj… Ipak, i pored svega stiče se utisak da niste u dovoljnoj meri afirmisali evidentnu popularnost. Da li je uzrok toga to što bend nije iz Beograda ili Novog Sada gde je stacionirano gro srpske rokenrol scene?

Varvarogenije: Većina stvari u našem rokenrolu funkcioniše po drugarskom principu i na osnovu poznanstava, a mi ne poznajemo ljude koji imaju uticaja na scenu, pa nas zato jednostavno nema onoliko koliko bi trebalo da nas bude. Srpska rok scena odslikava okruženje u kome živimo, odnosno bolesna je kao i celo naše društvo. Svedoci smo da na festivalima i ostalim opštenarodnim veseljima "preko veze" sviraju uvek isti bendovi, koji su se ušemili sa raznoraznim menadžerima, a sve se to finansira iz državne kase, pa ih baš briga... To je i dovelo do toga da se potpuno uništi rok scena, isplivale su lažne vrednosti kao i u drugim segmentima života. Gomila dobrih mladih bendova se ugasila, jer nikad nije ni dobila šansu, a dosadnjakovići očigledno nameravaju da smaraju dok konačno ne crknu i oni i srpski rokenrol.

Princip: U intervjuu za jednu televiziju rekli ste kako uglavnom svirate duhovite pesme. Ipak, kroz taj humor i zezanciju itekako se provlači angažovanost i kritika savremenog društva. U kojoj meri današnja rokenrol muzika doprinosi podizanju svesti kod ljudi? Da li je rokenrol postao samo zabava?

Varvarogenije: Humor je najbolja vrsta odbrambenog mehanizma u situacijama kada se nepravda ne može ispraviti, a čovek živeći u Srbiji često ima samo dve solucije - da postane ludak ili da se zajebava. Uopšte nije bitno da li ćemo uspeti da promenimo spoljni svet. Bitan je svet u nama, kakvi smo mi, taj svet mora da bude normalan. 

Princip: Šta biste poručili za kraj vašoj publici i čitaocima „Principa“?

Varvarogenije: Živite život onako kako želite i radite ono što volite. Ako ne činite tako sigurno ćete pogrešiti i otići u pakao.

Dejvid

* Intervju objavljen u 4. broju Principa >>>


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »