NEMESIS: "Dajemo sve od sebe da razbijemo predrasude i sviramo što bolje"

20:19
Nije redak slučaj da u domaćem rokenrolu naletimo na devojke koje su odlični instrumentalisti ili vokali u okviru svojih bendova. I ptice na grani su čule za Margitu, Tanju Jovićević, Slađanu Milošević itd. Međutim, kada se pet dama okupe u istom bendu, koji pritom svira izuzetno "tvrdu" muziku... e to baš i nije tako česta pojava. Zapravo, Sanja, Aleksandra, Tijana, Anja i Selena trenutno sviraju u jedinom "all-girl" metal bend u Srbiji. Nemesis je oformljen 2013. godine, i nakon početnog uhodavanja kroz sviranje obrada, bend se lagano okreće ka autorskom radu. 

Na početku, predstavite se našim čitaocima. Selena je bubnjar i u bendu Vibrator u rikverc... Šta je sa ostalim članicama? Da li svirate (ili ste svirale) u nekim drugim bendovima? 

Anja: Selena je naša stara vučica po pitanju bendova i iskustvu (smeh). Ja sam takođe imala par bendova (Jailbait, Plump, Violent Dolls) i trenutno sam aktivna u autorskom grunge bendu NoYz? sa kojim sam skoro osvojila drugo mesto na Majskoj gitarijadi. Sanja je imala par svirki sa raznim bendovima kao podrška i gost, tako da joj bina nije strana. Oduvek je pokazivala da je odlična front(wo)menka. Može se reći da je Aleksandri i Tijani ovo prvi ozbiljan bend, ali to nikako ne utiče na činjenicu da su pretalentovane i opake na gitarama. Aleksandra se takođe bavila autorskim radom i možemo reći da su joj pesme opake, malo i krademo od nje.

Krenule ste kao "cover" bend, a odnedavno ste se otisnule u vode autorske muzike. Prvi singl-spot je objavljen pre nekoliko dana... Najpre, recite nam nešto više o pomenutom spotu. Kako je nastala sama pesma, ko je zaslužan za realizaciju videa? 

Anja: Od samog početka je postojala želja da radimo na autorskim stvarima, ali kako bi se sve osetile sigurno počele smo kao cover bend, jednostavno iz razloga kako bismo stekle iskustvo svirajući zajedno i dobile svoj pečat. Posle par džemovanja došla mi je ideja za "Vengeance" rifove, ali pošto sam i dalje relativno neiskusna u kompozitorskim vodama, veliku podršku pružio mi je verenik Stevan Radoičić iz benda Seljačka Buna, kao i ostatak benda Nemesis, shvatio je kako želim da pesma zvuči. Sanja je fantastično odradila svoj deo posla i pretočila pesmu u reči i dala joj upravo u ono što smo hteli samom muzikom da kažemo.

Ako se ne varam, vi ste za sad jedini "all-girl" death metal bend u Srbiji. Kako se rodila ideja da pet devojaka sviraju, priznaćete, jedan netipičan žanr za "nežniji" pol? S tim u vezi, da li ste se susreli sa diskriminacijom kod kolega koje sviraju sličnu muziku? 

Selena: Tako je! Za sada smo jedine, što ne znači da bismo volele da tako ostane. Aktivno podržavamo žensku muzičku scenu i želimo da se što više žena oproba u muzičkim vodama. Ja sam oduvek želela da imam ženski metal bend, ali se moja želja realizovala tek kada me je Sanja kontaktirala da pravimo Arch Enemy tribute band. Sanja je došla zajedno sa Aleksandrom, ja zajedno sa Anjom i stvari su krenule svojim tokom. Kasnije nam se pridružila i Tijana gde smo odlučile da je vreme da se bavimo autorskim radom jer je bend do tada već stasao za to. Ne znamo puno kolega koji sviraju sličan žanr, ali diskriminacije svakako ima. Svi imaju neku vrstu predrasude prema ženama u muzici i neretko pre naših nastupa očekuju da sviramo loše. Naravno, dajemo sve od sebe da razbijemo predrasude i budemo što bolje. 

Sanja: Haha, da bilo je to “hajde da probamo, pa ćemo videti šta će biti“. Već na prvoj probi smo uspele da se odlično uklopimo i da stvorimo tu energiju koja nas je pogurala da se prvi put kao bend predstavimo na Demo mastersu 2014. godine, gde smo i pobedile u kategoriji "cover bendova". To nam je bila potvrda da nastavimo dalje sa radom i kako stvari stoje, mislim da nismo pogrešile.

Pretpostavljam da na nastupima i dalje svirate obrade... Sada je tu i prva autorska pesma. Da li imate još autorskih stvari koje izvodite "live"? 

Anja: Trenutno je sve to, mešano meso. Obrade su nam recimo, zagrevanje publike, jer se oseća još uvek neka vrsta navikavanja na činjenicu da se prebacujemo na autorski rad. Naravno, dajemo akcenat na autorske pesme, kojih trenutno imamo šest. Možemo sasvim sigurno reći da publika odlično reaguje i želela bih da izdvojim pesme "Savages" i "Living dead people" na kojima potpuno odlepe. 

Sanja: Uh da, te dve pesme su zaista pokupile velike ovacije publike, tako da se nadamo da ćemo i za njih moći da izdvojimo neki spotić. Jedva čekamo da budu gotove kako bi i oni koji ih nisu čuli na svirkama mogli da ih poslušaju. Kao što reče Anja, za sad ih ima šest, ali se aktivno radi i na ostalim, tako da će biti tu još pesama za koje se nadamo da će ostvariti dobar uspeh i pozitivne komentare publike kao što je to bilo sa "Vengeance".

Pitanje za Selenu... Vibrator u rikverc je pank bend, a sada si u i metalu. Gde se bolje snalaziš, šta ti više leži od ova dva dijametralno suprotna muzička pravca? 

Selena: Osim u Vibratorkama i Nemesisu, svirala sam i u ženskom bendu Fandango, Svilen Konac Projectu, Aeterniji i bendu Hadži prodane duše. Nije mi strano da sviram različite žanrove i uživam u tome. Iskreno, smatram da se ne snalazim ni u jednom žanru dovoljno dobro da bih mogla da kažem šta mi više leži. Kod panka me privlači ta buntovnička energija i jednostavnost u svirci, dok u metalu uživam jer volim duplu pedalu i glasno sviranje. 

Prva pesma "Vengeance" je na engleskom. Kakav je vaš stav po pitanju pevanja na engleskom / srpskom? Pitam ovo iz razloga što je i dalje uvreženo shvatanje kod većeg dela domaće publike kako bend "mora" pevati na maternjem jeziku. 

Selena: Prvenstveno, imamo taj stav, sa svaki bend može pisati tekstove na kom god jeziku. Mi smo se odlučile za engleski iz dva razloga. Prvi je što muzika koju sviramo zvuči malo čudno na srpskom, a drugi zato što se nadamo da ćemo nekada zasvirati i van Srbije i regiona.

Anja: Ja bih takođe dodala da na ovaj način imamo pristup širim masama i da je lakše pristupiti ljudima na engleskom. Naravno podržavamo bendove koji imaju pesme na maternjem i volimo kada kvalitetni bendovi izbace opake stvari koje mogu da pevam na sav glas.

Sanja: Složiću se sa koleginicama, i nadovezaću se na Selenin odgovor; zaista želimo da se otisnemo i van Srbije sa našim radom, jer da se ne lažemo, svi smo upoznati sa činjenicom da ovde "nema 'leba" od ovakve vrste muzike iako smo prijatno iznenađene odzivom publike za sada. Engleski, kao internacionalni jezik, nam omogućava da svima jasno prenesemo našu poruku, što nam daje šansu da se okušamo i u drugim zemljama. I da, pesme bi stvarno zvučale pomalo čudno na srpskom (smeh).

Šta od vas možemo očekivati u daljem radu? Forma albuma je pomalo prevaziđena zbog enormnog gomilanja muzike na internetu, pa se mnogi odlučuju da s vremena na vreme plasiraju singlove radi bolje promocije. Kakva su vaša razmišljanja po ovim pitanjima? 

Selena: U daljem radu Nemesis-a, očekujte jedan EP sa četiri pesme. Iako je forma albuma prevaziđena, kao što kažeš, mi bismo želele da snimimo album i to nam je u planu za kraj godine. Ipak i dalje postoji neka magična aura oko fizičkog posedovanja diska. Iako će sva muzika biti dostupna besplatno onlajn, naša želja je da imamo izdanje i jedan lep disk na polici.

Sanja: Trudimo se da udovoljimo svim našim fanovima i iz tog razloga i pored EP-a planiramo album. O tome se najviše raspituju ljudi iz inostranstva koji su nas čuli i koji žele da kupe naš CD, pa zašto da ne.



Uskoro nas čekaju lepši dani, leto je blizu... Sezona festivala na otvorenom samo što nije krenula. Imate li poziva da nastupite na nekom od festivala u Srbiji ili zemljama regiona? Gde vas prvo možemo slušati? 

Selena: Ono što trenutno imamo zakazano jeste 12. 6. u Mixer house-u, u sklopu festivala koji je posvećen ženama u muzici. Prijavile smo se za Banja Luka Demo Fest i nadamo se da ćemo proći. Za sada postoje neki pozivi, ali ne bismo pričale o tome dok ne bude sve potvrđeno. Želja nam je da imamo neku turneju po regionu, a onda i po Evropi, ali za sada to ostaje u domenu želja. Potrudićemo se da dokažemo suprotno.

Intervju: Dejvid
Foto: Relja Ilić


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »

3 коментара

Write коментара
9. мај 2016. 15:09 delete

Napravili ste veliki propust, Nemesis nije jedini "all-girl" metal bend u Srbiji. :)

Reply
avatar
9. мај 2016. 16:22 delete

Istina! Mi smo jedini all-girl death-metal bend :)

Reply
avatar
9. мај 2016. 17:38 delete

U jednom od pitanja sam naveo all-girl death metal bend, međutim, u uvodu sam izostavio to "death"... sasvim slučajno. Izvinjenje ostalim sveženskim autorskim metal bendovima u Srbiji (ako ih stvarno ima hehe). Neka se jave da ih ispromovišemo, tako ćemo najbolje ispraviti ovu grešku. :)

Dejvid

Reply
avatar