Evrovizijska sapunica ili svijetu se ne može ugoditi

19:58

Nikad nisam ni pomislio da ću davati publicitet nečemu što je Evrovizija, ali, za sve postoji izuzetak. Nema potrebe da objašnjavam koliko je to takmičenje postalo cirkuzantska manifestacija godinama unazad. Isto tako, iluzorno je govoriti o muzici koja je nekad reprezentovala našu državu (onu veliku, komunističku, fuj to) i ovo što sad šaljemo o trošku naših građana. Mada, što se mene lično tiče, ne pravim veliku razliku između Čole, Kalembera, Tajči, Bebi Dol i sadašnjih, turbofolkera u liku Joksimovića, Bregovića (ok, Brega nije sadašnji, on je svevremenski), Šerifovićke i sl. Da se ja pitam, ne bismo ni učestvovali u tim pizdarijama, ali, eto, ne pitam se.

A nije da nije bilo izuzetaka:


S druge strane, kad već izdvajamo pare za to, pa što onda ne bismo poslali stvarno nešto kvalitetno na tu smotru. Unapred znamo da će pobediti neki ekscentrik i po običaju najgluplja pesma, pa onda ne vidim čemu ambicije da se juri pobeda. A i čisto sumnjam da se pobednicima isplati organizacija Evrovizije sledeće godine. Zato, pustimo SSSR republike da glasaju za svoje komšije, a mi se radujmo 12-kama iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Švajacarske, Austrije... (aaa ne pratiš, Dejvide)

Ove godine je odlučeno da pesmu za Evroviziju radi Ivana Peteres, dok je pre neki dan objavljeno da će izvođač te numere biti Sanja Vučić. Ok, Ivanu ovdašnja nacija prepoznaje po grupama Tap 011 i Negativ, dok je Sanja ogromnoj većini anonimus. I kao što to obično biva, odmah su krenule da se prave teorije zavere. Pogađate, glavni razlog je prezime, koje igrom slučaja nosi znate već koji političar (bar njemu ne moram da dajem reklamu). Odmah su krenule priče o nameštaljkama, rodbinskim vezama... a kad se i to ispostavilo netačnim i neosnovanim, sve je predstavljeno kao nameran marketing tom političaru putem prezimena.  I onda se čovek zapita koliko smo dokon narod i koliko nam u životu fali "rijalitija", teorija zavere i ne znam čega sve ne. Ali, to smo mi i tu nema pomoći. Navešću identičan primer kao i uvaženi kolega sa Rokomotive, a to je fudbaler Savo Milošević i njegov slučaj devedesetih godina. Pametnom dosta.

Što se tiče Sanje Vučić, koja će nas ove godine predstavljati na Evroviziji, pre nepunih godinu dana imao sam priliku da prisustvujem nastupu njenog benda ZAA, u okviru "Park festa" u Užicu. Iako sam pre tog koncerta imao minimalno predznanje o samom bendu (iskreno, niti sam slušalac, niti poznavalac muzike benda ZAA), njihov nastup me je najprijatnije iznenadio te večeri. Sama pojava te devojke na sceni, energija, pevanje (takođe, i sviranje celog benda)... U nastavku namerno lepim jedan "lajv" video, da ne bude da je nešto montirano studijski.



Na kraju želim da razjasnim još i ovo. Niti želim da budem drveni advokat te devojke, niti je poznajem, niti je njoj potreban neko ovakav da je brani (a i od koga?). Verovatno ne bih ni pisao ovaj tekst da nikad nisam poslušao kao ta devojka peva uživo. Sramotno je samo to što smo skloni da u startu sve popljujemo i obezvredimo, i na taj način izlečimo frustracije u našim jadnim, malim i bednim životima. 

U celoj priči je i nebitan kontekst te Evrovizije. Ovo isto verovatno preživljavaju i mnogi drugi sa tim prezimenom, a koji opet nemaju veze sa tim političarom. Što se tiče same Evrovizije, verovatno je ponovo neću gledati, jer, kao i većinu, užasno me smara da slušam predstavnike Malte, Gruzije, Nemačke i ostalih 576 država. Samo mi je drago što će nas konačno neko NAŠ na tome predstavljati. Možda se i uključim na glasanje, čisto da popljujem braću Ruse zato što nam svake godine daju po 2-3 poena. Srećno Sanja.

Dejvid

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »