Koalicioni Sporazum – EP I samo mrak (recenzija)

02:56
Koalicioni Sporazum – "I samo mrak" (EP)
Released 1. 11. 2015.
Label: Nocturne Media
Genre: Punk / Hardcore

Review: Dejvid
Nema potrebe da gubim vreme na biografske podatke. Znate svi da je ovaj bend nastao 2014. godine, znate i kako se zvao na početku i zašto je promenio ime u trenutno itd. Treba samo istaći da je prvobitna postava izmenjena pre nekih pola godine, te su umesto Relje, Bože i Andrije instrumente zadužili Ceja (originalni basista Trule Koalicije), Tilt (gitara) i Jovan (bubnjevi). 

„I samo mrak“ je debi izdanje, prvi CD Koalicionog Sporazuma, uvertira pred album koji očekujemo naredne godine. Pet pesama na ovom EP-u verovatno imaju za cilj da „opipaju puls“ publike, a sigurno će poslužiti i kao promo materijal za svirke. Jer, opšte je poznato da se bend bez snimljenog albuma ne uzima za ozbiljno. 

Ono što smo očekivali od Skakija iz vremena Koalicije, dobili smo na ovom izdanju. Jedino je izostala klasična ljubavna pesma, ali, o tom - potom. Rat, krv, smrt, nasilje, mrak, apatija, beznađe… su samo neki od motiva koji se provlače kroz svih pet pesama. Nepobitna činjenica je da između Skakija kao pesnika i muzičara neosporno ide znak jednakosti, jer, svi tekstovi bez problema mogu samostalno da žive kroz poeziju. Ako gledamo sa aspekta angažovanosti, stiče se utisak da je celina od poslednjeg albuma Trule Koalicije iz 1998. pa do danas, skroz zaokružena. Od „Milosrdnog anđela“ pa do „Onih istih komunista“ koji nam i dan danas rade o glavi. Ponovo je to sarkastično, krajnje provokativno i smelo, mada, bojim se da će proći totalno nezapaženo. Današnja vlast se ispraksala i neće ponoviti stare greške; znaju da je najbolji lek protiv „opasnih frekvencija“ totalno ignorisanje. Ovakva muzika sigurno nije menjala svet, ali je podsticala na razmišljanje, bunt, revoluciju. Videćemo.

Muzički gledano, to je već drugačija priča. Zvuk je nabijen sa dve gitare, bubanj i bas daju nephodnu punoću, iako smatram da u prvoj pesmi „Oni isti“ treba malo spustiti bas, što je stvar produkcije. Aranžmani su raznovrsni, svaka pesma ima svoj svet, nema šablona, nema dosadnih solaža (što se i podrazumeva za ovu muziku). Jako, upečatljivo, sa merom. Posebno zanimljivo je urađena pesma „Mrak“, sa ženskim bek vokalom koji se nenapadno javlja u drugom delu dajući nekakvu mističnost i potpuniji doživljaj same pesme. 

Ono što zameram je kratkoća albuma. Pet pesama je premalo (zbog toga sam protiv ovakve diskografske forme) da se doživi bend na kompletan način. Na fejsbuku sam video dosta novih tekstova, ideja za obradu nekih stranih sastava i zbog toga mi ostaje žal što ovo me ovo izdanje „ne vozi“ malo duže. U iščekivanju „full length“ albuma, EP „I samo mrak“ je sasvim ukusno predjelo koje ni po koju cenu ne treba preskočiti.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »