Užički rock festival: Gradska scena na jednom mestu @ GKC, 24 – 25. decembar

00:02
Užički rokeri su rešili da se prebroje. Za kraj decembra 2015. godine zakazan je prvi "Užički rok festival", koji će na jednom mestu okupiti sve autorske i "cover" bendove iz grada i bliže okoline. Festival koji će ove godine trajati dve večeri, prema rečima organizatora, ima tendenciju da postane tradicionalan, a glavni cilj je popularisanje rokenrol kulture, koja je u najvećem delu Srbije, a naročito u Užicu, totalna marginalizovana. 


Prvo veče, 24. decembra:

  • Voltera je metal bend iz Priboja. Nastali su 2012. godine, sviraju obrade i autorske stvari. Na jutjubu možete pronaći njihove pesme "Hands on the head", "Fall", "Lost in time".
  • The Highlanders – Užički bend koji postoji blizu dve decenije. Sviraju rokenrol i bluz standarde začinjene neobičnom dozom psihodelije. Iza njih je bezbroj klupskih i festivalskih svirki, a prošle godine imali su nastup na prestižnom "Nišvilu".
  • Marko Janković – Užički kantautor. 
  • Smiler – Osnovani su 2004. godine kao Iron Maiden tribute bend, da bi kasnije promenili koncept. Naredne godine snimaju prvi demo snimak sa tri autorske pesme. Pobedom na "Gitarijadi" u Jagodini obezbeđuju učešće u Zaječaru, gde nastupaju kao jedini demo band iz Zapadne Srbije. Sviraju autorski materijal, a uskoro bi trebalo da objave i dugo očekivani album.
  • Moondance – Formirani su 2003. godine. Prvi studijski album "Između glave i srca" objavili su u godini osnivanja pod etiketom najveće izdavačke kuće u Srbiji – PGP RTS. Moondance je u svojoj karijeri zabeležio veliki broj nastupa, što festivalskih što samostalnih, a osim autorskih pesama često u svoj repertoar ubacuju i pažljivo odabrane pesme drugih izvođača.

Drugo veče, 25. decembar:

  • Eastock – Relativno mlad bend. Sviraju obrade, a sredinom naredne godine planiraju rad na prvom albumu.
  • Brat – O Bratu ste već više puta mogli da čitate na našim stranama. Hardcore sastav koji se afirmisao na nekoliko nastupa u 2015. godini. Sviraju obrade i autorske stvari. Za sada, kao studijske verzije, snimljene su pesme "Imamo li problem?" i "Fish in Ljubish".
  • Rock Almanac
  • Shock Banane
  • Lude Žene – Jedan od najstarijih aktivnih užičkih bendova, ujedno i najpoznatiji u širem okruženju. Osnovani su 1990. i nakon pet godina prestaju sa radom, da bi se 2009. godine ponovo okupili i krenuli sa autorskim radom. Godine 2012. snimaju prvi album "Anahronija" a godinu dana kasnije i drugi, pod nazivom "Armija Lavova". Kao gost, na drugom albumu pojavio se Zoran Predin u pesmi "Moja draga". Godinu za nama obeležili su sa tri singl pesme, koje su verovatno uvertira za treći album.
  • Nikad Spremni – Alternativni rok sastav koga čine muzičari iz Požege, Sevojna i Užica. Ova godina za njih ostaće upamćena po učešću na prvom "Bunt rock masters"-u, gde su dogurali do polufinala takmičarskog dela. Sviraju autorske stvari, te bismo i od njih uskoro mogli da očekujemo snimanje prvog albumskog izdanja.
  • Hadži Prodane Duše – Garažni rok sastav oformljen 2009. godine. Funkcionišu na relaciji Beograd / Užice. Iza sebe imaju bezbroj nastupa na festivalima širom zemlje. Singlom "Vođa" za koji je urađen i efektan spot postaju šire prepoznatljivi i prihvaćeni. Na zvaničnom sajtu možete preslušati i besplatno preuzeti sve njihove pesme.

Ostaje mala žal što se na prvom izdanju festivala neće pojaviti jedan od najstarijih užičkih bendova Živa Vatra, kao i mlade nade Ubrzo Potom, koji su svojim autentičnim zvukom obećavali, ali, nažalost, nedavno su prestali sa radom.

Početak obe večeri zakazan je za 21 h, a ulaz će se naplaćivati po ceni od 200 dinara za svako veče. Mesto održavanja je Gradski kulturni centar.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »