Zoon Politikon: Stigao EP "Pu spas za sve nas!"

13:22
Zoon Politikon je podgorički bend osnovan 2011. godine. Za četiri godine rada uspeli su da snime isto toliko izdanja. Najnoviji EP „Pu, spas za sve nas!“ sniman je i produciran u studiju "Ground Loop", a ljudi odgovorni za zvuk ovog izdanja su Ivan Pejović i Nikola Vicković iz benda Solid Ground. 

Na EP-u koji se pojavio u nedelju 20. decembra, nalazi se pet pesama, a celokupan materijal moguće je preslušati i besplatno preuzeti sa platforme Bučan Pas (www.bucanpas.com).

Muzika koju gaji Zoon Politikon je mešavina različitih rok žanrova, sa čvrstim, energičnim hardkor ritmovima i gitarskim rok-bluz deonicama. Tekstovi pesama su kratke parole, ili vrlo jasne i precizne, ili one kojima je smisao neuhvatljiv, slobodne, šaljive i apsurdne. Za vizuelni identitet i ovoga puta, kao i na prethodna tri izdanja, zadužena je Anastasija Kostić.

Novi EP donosi i jednu staru stvar – „Želim“, koju je snimio i producirao Bojan Bojanić (Autogeni Trening) u studiju „Ultrazvuk“. „Bend smatra da je ona zvukom i temom nerazdvojivi dio ove cjeline. Sve pjesme nastale su na probama u zanimljivom procesu, kroz koji se bend trudio da pronađe novi zvuk. Potreba za ovim eksperimentom nastala je nakon povratka basiste, Jovana Gajevića“ – objasnili su iz benda. Tokom jednogodišnjeg odsustva basiste izbacili su EP „Bas eliminator“ i nastupali uživo kao duet – bas gitara (koju je u tom periodu svirao gitarista Ilija Gajević) i bubanj. Uskoro, Jovan Gajević če još jednom napustiti bend. Ovaj put na duži period. „Prije nego što se to dogodi, bend će, početkom naredne godine, živim nastupima predstaviti crnogorskoj publici novi materijal i zagrliti se, poljubiti i oprostiti sa Jovanom“ – otkriva svoje planove Zoon Politikon.

Bend najavljuje i spot za pjesmu „Pu, spas!“, koji je sniman u San Francisku, u režiji Mladena Ivanovića. Sa njim je Zoon Politikon već sarađivao na ekranizaciji pjesme „Čovjek pas“. Spot „Pu, spas!“ će biti predstavljen početkom naredne godine, a sa detaljima će publika biti upoznata na vrijeme.



Zoon Politikon za četiri godine postojanja ima nepromenjenu postavu koju čine tri člana: Ilija Gajević (gitara i glas), Jovan Gajević (bas gitara i glas) i Lazar Kojović (bubanj). Četvrti član (iz senke) tekstopisac Danijela Despotović ne nastupa uživo sa bendom.
Iza sebe imaju tri izdanja. Sva tri su dostupna za free download i preslušavanje na adresi bucanpas.com
- EP Čovjek pas (2012)
- LP Rupe u glavi (2013)
- EP Bas eliminator (2014)
Osim navedenih izdanja, bend je do sad snimio tri spota. Ostvario je veliki broj nastupa u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Neki od najzapaženijih bili su nastup na "Jelen Demofestu" u Banjaluci (prolazak u finale), "Skladište festival" u Kruščiću (takmičarskog karaktera, bend je uzeo prvu nagradu u regionalnoj konkurenciji), "Royal music fest" na Cetinju (takmičarskog karaktera, bend je osvojio prvo mesto u domaćoj konkurenciji), "Lake fest", "Ivangrad fest", "Gitarijada" u Kuli...

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »