Pronašli smo na tavanu: The Feet – "Šerver v 1.0"

23:55
Čačkajući FB, naleteo sam slučajno na YT link jednog EP izdanja. U pitanju je bend The Feet, i EP pod nazivom "Šerver v 1.0". Naziv verovatno potiče od izraza  "shareware" koji je odlično ukombinovan sa vrstom izdanja – isprobaj EP, ako ti se dopada, kupi album. Iza projekta stoji Haris Ćehić i njegov prijatelj Dinko Lupis, dok su tri prijatelja pomogla snimanje. Haris danas svira u akustičnom bendu Hari & Fat sons, a ovo izdanje snimljeno 2002. pojavilo se kao podsećanje na postojanje benda. 


EP podseća na kombinaciju bendova Pearl Jam i Deep Blue Something. Osete se grunge uticaji isprepletani sa durskom lakoćom pop muzike. Zapravo, prvi deo izdanja je u grubljem ruhu, pa lagano prelazi u mekše i toplije predele. Lepota i prokletstvo ovog izdanja je što se slušalac vrlo lako zakači za njega, i dok mislima pleše oko jednog motiva, EP je već odavno prošao. Druga numera, "The little nothings", potpuno nosi izdanje. Veselog i poletnog ritma, uz česte brejkove, refren obogaćen wah-wah gitarama, jednostavnog šablona, poseduje sve aspekte jedne uspešne radijske numere. 

Pesme su snimljene jednostavno, u nekoj kućnoj produkciji, lagane su za slušanje, nisu nabacane efektima niti previše kompresovane ili manipulisane raznim tehničkim i zvučnim pomagalima. Sve je održano na nivou živog snimka, što daje dodatnu notu već stvorenom pozitivnom utisku.

Ova recenzija se nalazi u rubrici Tavan iz prostog razloga što je još brdo ovakvih izdanja za koje znaju samo njihovi tvorci i bliski prijatelji, a takva izdanja su zaista rudnici zlata. Ako volite alternativni ili indie / akustični rok, a takođe i nešto žešće sa sredine devedesetih godina, moja je preporuka da prokopate malo po internetu i preslušate ovo izdanje, kao i nastavak rada ovog izvođača. Jer scena nije samo na široko poznatim bendovima i albumima, već sve kreće od mikro muzičara, i zaista im treba odati poštovanje za njihov trud i talenat, jer ova muzika je dokaz da još uvek postoje zagubljeni izvođači vredni naše velike pažnje.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »