Ćelava Gospođa – Cellaweiser (recenzija)

00:50
Ćelava Gospođa – "Cellaweiser"
Released 2015
Label: DIY
Genre: Punk-Rock
Review: Dimitrije Beljanski


Ćelava Gospođa je bend iz Beočina i kako sami kažu sviraju šank-rok. Snimili su album prvenac sa osam pesama. Tekstovi su o žurkama, heroinama, konobaricama, Čak Norisu. Podsećaju tekstualno pomalo na Seljačku Bunu i Mortal Kombat, samo bez metal prizvuka kojeg imaju ta dva benda. “JBG” je jedna ljubavna pesma koja dosta podseća na Buninu “Nije Htela”. 

Ono što mi se sviđa kod ovog benda jesu preterano melodični refreni, sa pevačem koji koliko god da se trudi da peva iskrivljeno, pijano, pankerski, i dalje ima jako interesantnu boju, koja zajedno sa jako zaraznim melodijama daje pravu kombinaciju. Sasvim solidno odsvirana i snimljena svirka drži kvalitetnu potporu. Aranžmani iskaču iz starih pankklišeja, i sa čestom upotrebom wah-wah i clean zvuka pružaju dodatnu dimenziju standardnom zvuku. Sa samo osam pesama, album nema kad da bude dosadan, već samo traži da se pusti na repeat. Prva pesma “Žurka” ima možda i najvedriju muziku, i dobro je da su je stavili na početak, jer najlakše uvuče slušaoca u dalji tok albuma. “Jugoslavija” ima sjajan stonerski rif, koji podseća na pesmu “Ride on” od Texas Hippie Coalitiona, a to je svakako veliki plus. Na kraju pesme su semplovani govori državnika Jugoslavije iz ratnih devedesetih i to daje prilično sumoran kraj, u popriličnom kontrastu sa početkom koji je delovao veselo i naivno. Time nam stavljaju do znanja da znaju biti ozbiljni isto tako kao i što se umeju dobro zezati. 

Dajte im šansu, a ja im želim da budu istrajni u svojoj muzici, jer su na pravom putu, zlatnom balansu između prave buntovne prljave underground svirke, i pitke melodičnosti (gotovo) pop prizvuka.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »