Aleksandar Stojković ST – Ne možeš mnogo, ali možeš malo

22:34
Aleksandar Stojković ST – "Ne možeš mnogo, ali možeš malo"
Released 2010
Label: Rende
Review: Arturo Bandini
Ne možeš mnogo, ali možeš malo je zbirka pesama Aleksandra Stojkovića ST-a, mnogima poznatijeg po funkciji frontmena borskog trip-hop/blues sastava Goribor, objavljena za izadavčku kuću Rende 2010. godine. 

Sigurno se pitate zašto sam se odlučio da recenziram nešto što nije aktuelno. E, pa zato što sam, nakon mnogo uzaludnih pokušaja da na sajtovima eminentnih izdavačkih kuća potražim ovu knjigu, konačno uspeo da je smestim na policu, u društvo mnogih drugih relevantnih izdanja domaće literature. Napisane su mnoge recenzije o ovoj knjizi, to znam, ali pošto se konačno pojavilo treće izdanje u skromnom tiražu od 500 primeraka, rešio sam da ga predstavim ljudima koji nisu imali prilike da se upoznaju sa bogatim opusom Aleksandra Stojkovića ST-a. Tako da vi koji posedujete ovu knjigu, prestanite ovde da čitate!
Elem, ovde su sadržani ST-ovi radovi koji su, uz muzičku podlogu Željka Ljubića Pitija (gitariste ovog sastava prim. aut.) već objavljivani na albumima Goribora, u ST-ovim prethodnim knjigama, kao i oni koji se po prvi put pojavljuju. Ako ste upoznati sa radom Goribora, onda vam ne treba dodatno pojašnjavati način na koji ST materijalizuje svoj beskompromisni senzibilitet kroz pesme koje su nastale kao rezultat metafizičarenja o stvarima koje tište običnog čoveka, ili kako on reče "elitnog predstavnika margine". Usamljenost, ljubav, droga, neprilagođenosti establišmentu... su dominante teme ovog maestralnog poetskog ostvarenja, a ST oslikava svet iz sopstvene perspektive - iz ugla provincijskog autsajdera - koji otvoreno prihvata da bude otpor društvu koje ga okružuje i da distanciran, sa margine upire prst u oko svetu koji ga okružuje i šljamu koji na njemu bitiše. Lične frustracije, borba sa unutrašnjim i spoljašnjim demonima, borba sa zavisnošću, lakim i teškim ženama... su neke od tema koje će vas najverovatnije zaintrigirati jer je ST autor, po rečima kritičara, "autor koji sa malo odabranih reči uspe da kaže mnogo". Da ne dužim, skupljajte pare i što pre razgrabite preostale primerke!



Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »