Plavetnilo u "Studenjaku": Počeo treći Festival bluz bendova u Srbiji

17:57


Treći po redu Festival bluz bendova, počeo je u ponedeljak, 26. septembra, na letnjoj sceni Doma kulture „Studentski Grad“ , a u cilju okupljanja vodećih imena u svetu bluza, iz Srbije i regiona. Prvi dan festivala simbolično su otvorili pioniri srpske bluz scene, sastavi „Dr. Projet Point Blank“ i „Raw Hide“.

Uprkos niskoj temperaturi tokom cele večeri, plave klupe u „Studenjaku“

su već bile popunjene ljubiteljima „plavih nota“, koje su se začule tačno u 20h, kada je i zakazan prvi nastup. Sa obradom pesme „Rembling on my mind“, Roberta Johnsona, vremešna grupa bluzera Dr.Projet Point Blank (osnovana 1983. godine) otvorila je festival, nakon čega su i najavili koncert u Domu omladine 4. oktobra, kada će promovisati svoj deseti album „Gitarologija - Povratak korenima“. Kao poziv publici da se pokrene i otkravi još uvek hladnu atmosferu, usledile su autorske pesme „Poker blues“ i „ Move your body“. Dragoljub Crnčević Baki, osnivač benda, održao je kratku „lekciju iz ljubavi“: „Imajte pameti da osvojite nekog, a onda imajte pameti i da ga zadržite“, kao uvertiru u pesmu „Love that hurts“. Dolazak nešto boljeg raspoloženja, kako kod publike, tako i kod samih muzičara, najavila je pesma „Swamp Jump“, nakon čega su usledile još tri autorske pesme, među kojima i bluzerska „oda slobodi“ „ 2 b free“. Nastup je završen onako kako je i počeo- mirno i tačno na vreme. Bend je pozdravio publiku sa pesmom„Mama, I blew it“ i rečima: „Pozdrav svima. Iako smo bluzeri, i mi smo ljudi“, aludirajući na hladnoću koja im, sudeći po svemu, nikako nije odgovarala. Iako je vreme nije bilo idealno, ljudi koji su pristizali davali su dobar osećaj u vezi sa onim što je nailazilo.

I zaista, Jovan Ilić, lider grupe Raw Hide pojavio se tačno u 21h i 15 minuta, ponevši sa sobom usnu harmoniku i mladalački elan, iako je svoju grupu osnovao još davne 1982. godine. Dobro raspoloženje je preplavilo publiku, a preplitanje zvukova gitare, klavijatura, bubnjeva i usne harmonike, nateralo je mnogo da ustanu i prepuste se ritmu. Hitovi sa albuma „Hugger- Mugger“, „Gipsy moon“ i „Don’t count my days“ su se smenjivali , među kojima su „Howling for my daling“ i „Walking to my baby“ izazvali ovacije. Kao što biva, majstori su najbolje ostavili za kraj - energična pesma „Mellow down easy“, zaokružila je priču te večeri, pri čijoj je izvedbi komunikacija izmedju Darka Grujića, za klavijaturama, i Jovana Ilića, sa usnom harmonikom, zaista dovela do atmosfere nalik festivalskoj.

Sa ne baš tako sjajnim uslovima, kako vremenskim, tako i tehničkim, usred ispitnih rokova i hladnih dana, ovi stari bluzeri su, ipak, učinili da jedan grad mladosti ponovo oživi. Prvi dan festivala protekao je u znaku sjajnih svirki i ogromne energije.

Foto i izveštaj: Aleksandra Popović

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »