Fire at Will – Life Goes On [recenzija]

13:00

Fire at Will – "Life Goes On" 
Released: 14. 04. 2016.
Label: KROD Records
Genre / Style: Punk, Melodic Hardcore
Review: Tihomir Škara



Ekipa iz benda ove godine je proslavila desetu godišnjicu postojanja, a slavlje su obeležili izdavanjem novog albuma. Melodični hard core pomešan sa punk-rock-om pravi je recept za brz i slušljiv album, prihvatljiv za sve. 

Već na samom početku, tempo i energija su na zavidnom nivou, tek povremeno se stišaju i ublaže, i onda opet udaraju iznova i jače. Rifovi nisu uprošćeni i osim po kojeg šablonskog refrena ili prelaza, ostatak je veoma kreativno osmišljen. Najčešće to i nisu klasični rifovi, već otvoreni akordi nabijeni zvučnim i praskavim distorzijama, na kojima su utemeljene direktne i koncizne melodije. Album nekako podseća na početke benda Rise Against i slične predstavnike čikaške punk-rock škole. Refreni malo vuku na ustaljeni horski refren The Offspring-a i predstavljaju blago rasterećenje od osnovnih HC ritmova. Bitno je naglasiti da bend izuzetno dobro barata fuzijom stilova, od tradicionalnog HC vokala do modernog melodičnog punk pevanja, od kontrolisanih i prigušenih, do potpuno otvorenih, prštećih rifova. Bubnjarski posao je bio teži u fizičkom nego u kreativnom smislu, ali suština ovog žanra nikad perkusije nije posmatrala kao kreativni činilac procesa stvaranja muzike. 

U odnosu na prvo izdanje benda, osetan je ogroman pomak, što u produkcijskom smislu, što u smislu odrastanja. Bes i negodovanje se sada iskazuju na manje temperamentan i mnogo suptilniji način, momci su shvatili da nije suština u tome da se pesma odsvira što brže, već što efektnije, i na ovom albumu su potpuno ispravili početničke greške. 

Nema mnogo polemike oko ovog albuma, deset godina je učinilo svoje, bend je pronašao sebe i svoj stil, snimili su odlično izdanje, promocija im je na zavidnom nivou, a od jeseni kreću na turneju, pa će potencijalni ljubitelji možda imati priliku da ih uživo čuju i u svojoj okolini. 

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »