Helly Cherry magazin proslavio 13. rođendan

11:36
Nije posredi jubilej, nije ni baksuzan broj (osim za sujeverne), ali svakako je impresivna brojka za jedno glasilo čije je središte u provinciji. Doduše, činjenica da je glavni urednik iz Ćuprije i nije toliko bitna i nametljiva u celoj priči, jer je "Paklena višnja", slobodno mogu reći, internacionalni magazin o andergraund kulturi i umetnosti.   


Jedan od prvih sajtova u regionu ovog tipa (komšijska "Terapija.net" je negde ta generacija), prošao je put od elektronskog fanzina (do 2010. godine izašlo 100 brojeva) do sajta čiji se tekstovi, recenzije, izveštaji... postavili svojevrsni standard u novinarstvu ovog tipa. Činjenica da se radi o amaterskom novinarstvu nije nimalo za potcenjivanje, jer kao što često znam da ponovim: "Ponekad amateri urade mnogo bolji posao od profesionalaca". I zaista, teško se mogu nabrojati slavni slikari, kompozitori, muzičari... koji su pozavršavali nekakve fakultete, akademije i slične institucionalne forme. Ovde se radi pre svega o iskrenosti, predanosti i entuzijazmu pojedinaca koji svojevoljno daju nesebični doprinos kulturi i umetnosti sa one "druge strane pozornice". Bez profita, honorara, samopromocije ili bilo kakve druge lične koristi. 

Osvrnemo li se unazad i pogledamo članke iz arhive, videćemo da su u tim tekstovima prodefilovala brojna imena, od muzičara, bendova, crtača stripova, pesnika, pisaca, fanzinaša, pa do sasvim običnih ljudi sa nekonvencionalnim zanimanjima. Neki od njih danas su postali poznati i priznati u međunarodnim okvirima, neki su i dalje ostali lokalni andergraund, neki su u "umetničkoj" penziji, neki (nažalost) fizički nisu prisutni sa nama. Svi oni su kroz svoj rad utkali makar po jedan kamenčić u mozaik ovog hrama andergraund kulture.

Postalo je već tradicija da za svaki rođendan Helly Cherry čitaocima poklanja po jednu elektronsku knjigu. Ove godine to je serijal tekstova "Priče o spotovima", koji su se u trideset nastavaka tokom prošle i ove godine pojavili na sajtu. I to je jedna novina za naše podneblje, jer, po prvi put neko (u ovom slučaju autor Andrea Kane) se dosetio da kritički analizira domaće i strane spotove. Knjigu možete besplatno preuzeti na adresi www.mediafire.com/priče+o+spotovima.pdf

Na pitanje o daljim planovima, iz redakcije poručuju: "Postajemo tinejdžeri, a tinejdzerski period je buntovan i pun promena. Pucaju nas hormoni i uzbudljiv period nam tek prestoji. Biće zajebano!"

Sajt Helly Cherry možete čitati na adresi www.hellycherry.com.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »