Stigao i drugi broj metal fanzina NEKRST

18:38


U mojoj kratkoj fanzinaškoj "karijeri" nisam imao slučaj da se u razmaku od sedam dana pojave dva broja jednog istog fanzina. Da se obistini ona narodna "za sve postoji prvi put" pobrinuo se subotički metal fanzin Nekrst

U prikazu prvog broja stoji da je Nekrst metal fanzin sastavljen iz isključivo kratkih recenzija albuma, koje se u stvari mogu nazvati preporukama za preslušavanje noviteta iz death- i prog- podžanrova. Redakciju čine dva čoveka: Andrej Romić (u ulozi urednika i recenzenta) i Desya Lovorov (tehički urednik i dizajner; poznatiji kao urednik art fanzina Librarion).

Drugi broj sadrži svega šesnaest strana na kojima je ukupno dvanaest blic recenzija albuma od bendova koji dolaze sa bukvalno svih strana sveta. Treba napomenuti da su u svojstvu saradnika, "dvojku" obogatili Antonio Jovanović (blog Ciklonizacija) i Siniša Tošić. Novi saradnici su dobrodošli za svaki fanzin, jer se na taj način razbija monotonija i zasićenost koje su posle nekog vremena neminovne pojave u obitavanju svakog fanzina. 

Od ovog broja, zahvaljujući sugestijama čitalaca, ubačeni su i YouTube i Bandcamp linkovi na kojima se mogu preslušati albumi koji se preporučuju. Pošto fanzin pored papirne verzije ima i elektronsku, ovo je svakako dobra stvar za sve one koje je internet ulenjio pa ih mrzi da "guglaju". Od tih linkova papirno izdanje nema apsolutno nikakve koristi, te zbog toga smatram da je dobro rešenje što se oni nalaze na posebnoj strani pri kraju fanzina. Na taj način izbegnuto je "gomilanje" nepotrebnog teksta na stranicama gde se nalaze samo recenzije i omoti albuma. 
Kad sam već kod tog izgleda, moram da istaknem dve sitne zamerke. Prva se odnosi na drugu stranu, koja je po mom mišljenju uzaludno protraćena na linkove za zvanične stranice na Fejsbuku i Instagramu. Pošto je impresum već na narednoj strani, nekako mi je logičnije da on bude smešten odmah posle naslovne. Kao drugo, voleo bih da je tekst u celom fanzinu poravnat i po desnoj strani. Ako ništa drugo onda iz estetskih razloga, ili što bi naš narod reko – "lepše je za oko".

Naravno, ovo su sitne zamerke sa moje strane koje nikako ne utiču na finalni sud. Ako se ne varam, Nekst će se pojaviti u štampanom obliku kao džepna knjižica (A6 format), a do tada, zainteresovani mogu oba broja da preuzmu sa sledećih linkova:
Dejvid

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »