Katma – Katma (recenzija)

09:55
Katma – "Katma"
Released 14. oktobar 2015.
Label: DIY
Genre: Hardcore /Anarcho Punk
Review: Dejvid
Katma je prijatno osveženje na hardcore / punk sceni Srbije. Moram priznati da me na preslušavanje ovog benda privuklo kad sam čuo da im je devojka vokal. Bilo je u panku bendova sa ženskim vokalom (ispratio samo jedino Kaos, iako je to sinti pank), ali, za hardkor zvuk to i nije česta pojava. Bar ne na našem jezičkom području. 
Istoimeni album je njihov prvenac, a pre toga su imali nekoliko demo snimaka. Neću nizati hvalospeve o ovom albumu, jer, sigurno nije izmislio toplu vodu. Ono što je mene najviše impresioniralo, definitivno je poetska strana, tj. tekstovi. Ne znam ko im je zadužen za smišljanje tekstova, jer je u opisu sve potpisano kao bend, ali, taj deo posla je više nego odlično urađen. Osim jake energije i tog hc „dranja“, Katma definitivno ima šta da kaže, a da to nije svedeno na banalnost kao kod većine bendova sličnog zvuka (bar onih koje sam ja slušao). I zaista, svih jedanaest pesama (tj. tekstova) mogu da se odvoje od muzike i lagano objave u nekoj zbirci savremene poezije. 

Katma savršeno odslikava mučnu svakodnevnicu čoveka zatočenog stegama savremenog društva. Sve je obojeno umerenom dozom mraka i pesimizma, a pojedine pesme su prošarane i notom sarkazma, kao, možda i jedinog „oružja“ kojim se oni ovde bore. 
Ono što fali i pored evidentne energije i žestine, je jačina samom vokalu, ali, s obzirom da je žensko u pitanju, nećemo (i ne smemo) previše zameriti. Sve u svumu, debi je više nego odličan.
  

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »