Prva godina je za nama, ali tek sad počinjemo!

18:49

Prva godina postojanja Principa navršena je 25. marta (datum kad je izdat i prvi broj), mada su ideja o nastanku i zvanično pokretanje vezani za sam početak 2015. godine. Bilo kako bilo, i dalje smo tu i nasuprot početnim (skromnim) očekivanjima uspeli smo da uradimo jedan sasvim solidan "posao". 
Iako je priča o neprofitabilnosti odavno izlizana, jer u ovoj zemlji niko ne želi da poveruje da čovek može nešto raditi i iz hobija, entuzijazma i ličnog zadovoljstva, moramo po ko zna koji put da naglasim da je cela priča "non-profit" i da ovde nema (niti će biti) nikakvog materijalnog interesa, naručenih tekstova, cenzure, diktata i slično.


Počeli smo kao dvojac, da bi se vremenom krug saradnika i dopisnika proširio na desetak ljudi. Za sada, objavili smo pet brojeva fanzina i na stotine autorskih tekstova na veb-sajtu. Iako smo u početku planirali da forsiramo samo štampani fanzin, vrlo brzo smo odlučili i da pokrenemo sajt na kome ćemo deliti sadržaje iz fanzina i ostale aktuelnosti iz sveta umetnosti. Ovde nije stvar nikakovg pomodarstva niti "prodaje", kako to neki zadrti "oldskul" tipusi znaju da kažu, već čisto praktično razmišljanje. Možda je elektronsku verziju prvog broja preuzelo preko 7 000 ljudi, ali, zato je samo jedan tekst iz tog broja na sajtu imao preko 13 000 čitanja. Pa ako već želimo da promovišemo nečiji rad, zašto ne iskoristiti sve raspoložive kapacitete i taj rad približiti što širem krugu potencijalnih "konzumenata" umetnosti. Toliko o "pravdanju". 

Krajem aprila prešli smo sa "blogspota" na nezavisni domen, i tom prilikom smo uradili potpuni redizajn sajta. Sada je celokupan sadržaj mnogo pregledniji i u velikoj meri je olakšano njegovo pretraživanje. Pa da vidimo iz čega se sajt sastoji.

U gornjem delu (tzv. zaglavlju) nalaze se "informacione" kartice... gde možete saznati osnovne stvari o nama kao što su: istorijat, sastav redakcije, uslove korišćenja naših sadržaja, kontakt adrese, kao i stranice Principa na društvenim mrežama. Ispod je smešten logo i mesto za Vaš banner (970 x 90) i glavni meni, preko koga možete pronaći sve tekstove razvrstane po kategorijama i podkategorijama. Ispod menija sledi tzv. naslovna strana sa pet najzanimljivijih, poslednje objavljenih tekstova.

Drugi deo sajta su posebne "sekcije" gde smo izdvojili najnovije recenzije, intervjue i koncertne izveštaje, kao i najsveže objavljene tekstove. Sa desne strane su dodaci za društvene mreže, najnovije komentare, celokupnu arhivu po mesecima, ukupnu posećenost, i dodatak za deset najčitanijih tekstova u poslednjih sedam dana. 

Za kraj, da ne zaboravimo i sam fanzin. Mnogi su pomislili na osnovu pisanja iznad da okončavamo sa štampanim fanzinom i postajemo webzine. Međutim, on će i dalje postojati, samo u izmenjenoj formi. Na osnovu dosadašnjeg iskustva shvatili smo da neke sadržaje jednostavno ne možemo više da plasiramo kroz štampani fanzin. Samo vreme koje koristimo za izradu jednog broja (od dva do tri meseca) dovoljno je da sadržaji o kojima pišemo postanu "bajati" i neaktuelni. Jednostavno, nema svrhe pisati izveštaj sa nekog koncerta i čekati nekoliko meseci da izađe broj, kad isti izveštaj možemo odmah da plasiramo na internet. Ista stvar je i kod albuma i recenzija. Dok ne izađe broj fanzina, pojavi se na stotinu novih izdanja koja prosto zatrpaju ona o kojima smo pisali, pa sav taj trud ostane negde u zapećku, jer, nažalost, ljudima je i sedam dana postalo daleka prošlost. Zato, da ne bismo razglabali o uzrocima toga i pljuvali po savremenim tehnologijama, bolje je da te "tehnologije" okrenemo u našu korist i korist umetnika o čijim delima pišemo. 

Da ne dužimo previše, kao što smo već rekli, štampani fanzin će i dalje postojati, samo sa izmenjenom koncepcijom i sadržajima čiji kreatori ćete uglavnom biti Vi, naši čitaoci. O tom potom.

Na kraju da dodamo i to da bismo voleli da ovaj hobi podelimo sa što više vas koji ćete pomoći uređivanje Principa. Za sve zainteresovane koji bi hteli da pišu recenzije, da izveštavaju i fotkaju na svirkama, da intervjuišu druge umetnike, pišu o kulturnoj sceni u svom gradu, o globalnim društvenim temama... Princip je pravo mesto i naša vrata su Vam uvek otvorena. 

Želimo da pozdravimo sve povremene i stalne saradnike, kao i one što su nekad bili sa nama i da se posebno zahvalimo medijima koji su pratlili našu priču. Tu pre svega mislimo na Nenada iz Helly Cherry Webzine i Ivana Rizingera iz Rockomotive, koji nas od samog početka maksimalno podržavaju i od kojih smo dosta naučili o svemu ovome. Zahvalnost i medijima: Beogradska nedelja, Yupunk.info, Nocturne Magazine, Librarion zine, Radio Bruškin, Balkan Rock Union, Get on the Stage, Mulj.net, Perun.hr, Remix Press, Terapija.net, Headbang vlog, Prestup... koji su na svojim stranama promovisali naše brojeve i tako omogućili da oni dopru do što više čitalaca.

Čitamo se i dalje, nikud ne idemo. Tek smo počeli.

Uredništvo

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »