RANDOM I VIZELJ: "NAJ BOLJI" KONCERT U DOMU OMLADINE

12:16

Preksinoć je u klubu Doma omladine mladi autorski bend Vizelj odrzao energičan koncert zajedno sa sastavom Random promovišući svoj album prvenac pod nazivom "Naj bolji".

Pobednici BARF-a (Beogradski autorski rok festival) svojom svirkom su zagrejali publiku, ali su joj ostavili i dovoljno snage za pank, rok, bluz, disko, psihodeličnu ludnicu koja se spremala. Random karakteriše pank osnova sa elegantno obrađenom energijom alternativnog zvuka koju velikim delom nosi harizmatična frontmenka svojim nežnim, a u isto vreme dinamčinim vokalom. Publika je imala prilike da odsluša ceo EP beogradskog benda, a među najzapaženijim numerama bile su pesme "Stoner" i "Slash". Solidna svirka Randoma bila je odličan uvod u pank karambol koji su Vizelji jedva čekali da iznesu na scenu.


"Naj bolja" trojka: Veljko Milinković, Andrej Mladenović i Aleksa Nedić šou su započeli pesmom "Rđav kiborg", uvodeći publiku u brzinu potrebnu da se isprati ostatak lude večeri. Nakon "Rđavog kiborga" i pesme "Kao deca", u celu priču se uključio i fanki vajb sa pesmom "Glamurozno mononukleozni", nakon koje je publika počela da uzvraća igrom, skakanjem i povremenim šutkama. Stari hit "Idemo gore", prva pesma Vizelja koja sadrži malo kompleksniji lirički koncept (ako se uzmu u obzir sadržajni tekstovi pesama kao što su "Kafa i cigare" ili "Dve ajkule, tri kita") povezala je bend i publiku stvarajući izuzetno živu i prijatnu atmosferu koja je do kraja koncerta doživljavala više vrhunaca. Jedan od najnovijih hitova "Nosorog" pokazao je dobru kondiciju, što publike, što muzičara i doveo do ludnice propraćene energičnim šutkama, igranjem i vikanjem "joneskuovskih" stihova ove pesme. Nakon "Nosoroga", Vizelji su odsvirali obradu "Killing floor" i malo smirili atmosferu pesmom "Laganini", davajući publici vremena da malo odmori noge i glasne žice. Kantri uvod u već čuvenu pesmu "Kafa i cigare" (koju povremeno možete čuti i u izvedbi uličnih svirača u prolazu kod Zelenog venca) svojim tvrdim prelazom naglasio je da nema stajanja i opet pokrenuo publiku za isfrustriranu numeru "Seksualni manijak". Posle "Manijaka", atmosfera je postala spora, mračna i psihodelična. Pesma "Spora" je gromkim, odsečnim rifom stvorila osnovu da Vizelji prikažu i mračnija lirička stremljenja; pomalo apokaliptični tekst ove pesme uneo je zanimljiv varijetet u opštu atmosferu koncerta. Da publika ne bi upala u momente ozbiljnih filozofskih zapitanosti, Vizelji su u sklopu pesme "Spora" odsvirali deo Bajaginog hita "Plavi safir", na zahtev slušalaca. Bend je posle Bajage, opet podigao atmosferu jednostavno iskazujući svoj stav prema folku i turbo-folku pesmom "Mrzim narodnjake". Svirka je bila na vrhuncu posle pesama "Anestezija", "Bubnjar", "Dve ajkule tri kita" i "Pustinja", kada je publiku prisutstvom iznenadio frontmen čuvenog beogradskog benda Repetitor – Boris Vlastelica, pridruživši se Vizeljima na sceni tokom pesme "Mamuze". Vlastelica je sa Vizeljima odsvirao još dve pesme i pomogao im da na sceni stvore sirovu eksploziju pobesnelih distorzija i tako dovedu atmosferu do apsolutnog vrhunca. Nakon numere "Surf" Vizelji i Vlastelica su sišli sa scene, ali publika je odmah počela da poziva bend na bis. Na bisu Vizelj je odsvirao zarazni hit "Ritam mašina", tokom kojeg je odsvirao i deo čuvene pesme Mašinke Lukić "Apollo 9", pružajući publici šansu da se do kraja iživi i izluduje. Kad se završila "Ritam mašina", stihovi pesme su nastavili da se ore kroz klub, pa je bend još jednom izašao na binu da podrži fanove muzičkom pratnjom.

Vizelj je sjajno predstavio debitantski album i dokazao nesumnjiv muzički napredak kao i sjajne sposobnosti u pogledu stvaranja atmosfere i komunikacije sa publikom. Uspeh sinoćne svirke leži upravo u izuzetnom odnosu publike i benda gde se svi osećaju sposobnim i voljnim za stvaranje fenomenalne atmosfere na koncertu. 


Izveštaj i foto: Boris Borojević    

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »