SRBI iz Zagreba: "Život u društvu apsurda" [intervju]

14:06

Sada mi na pamet pada film "Montedvideo, Bog te video!" i scena kad fudbaleri traže pare od kralja kako bi finansirali odlazak na svetsko prvenstvo u Urugvaj. Poslednji argument im je bio taj kako i rumunski kralj lično daje lovu svojoj reprezentaciji, na šta Lečić (u ulozi kralja Aleksandra) odgovara: "E, lako je rumunskom kralju, on nema Srbe i Hrvate". Ova rečenica je dovoljno da objasni viševekovni odnos dva slična, a opet toliko suprotstavljena naroda, koji su, opet, u kratkim razdobljima (silom prilika, ili ne) živeli u istoj državi... Naravno, stvari nikad ne treba generalizovati, naročito kad se radi o muzici, koja nikad nije pravila razlike među narodima, štaviše, u velikoj meri je zbližavala i dan-danas zbližava slobodnomisleće ljude. 

Ovaj nepotrebno opširan uvod i nema previše veze sa bendom koji je intervjuisan u narednim redovima. Osim toga što su oni "Srbi" iz Zagreba. Da nije u pitanju punk bend, ko zna šta bismo pomislili. Mada, iako je provokacija svojstvena panku kao muzičkom (glazbenom) izražaju, stiče se utisak da tu nisi skroz čista posla. Verovatno se većina pita: "Ko bi još normalan, i to u Zagrebu nazvao tako bend? Da li su stvarno Srbi i da li sviraju četničke pesme?" Te i ostale odgovore, pokušali smo da dobijemo na jedinoj mogućoj adresi – kod "Srba" u Zagrebu.
Razgovarao: Desya Lovorov
Srbi ili Srpkinje, sad nam ništa nije jasno? 
Šta u etničkom svetlu mislite o Srbima, da li smo najstariji narod ili jednostavno mislite da nam je punk u venama, pa ste tako nazvali bend?

Nadia: Ljudi su ljudi, jebe mi se tko je koje etničke pripadnosti ako je normalna osoba bez predrasuda koja ne diskriminira nikoga po pitanju nacionalnosti, spola, rase, socijalnog ili novčanog statusa itd.

Koji su vam moralni i muzički uzori? Što više srpskih bendova nabrojite, to bolji rejting i visoke kote na listama! Žuta štampa se podrazumeva.

Nadia: Za muzičke uzore... ajmo reć Bikini Kill, Kathleen Hanna, pogotovo...

Miyu: Satan Panonski, Wendy O. Williams, moralni uzor mi je Tura Satana... Volim srpski bend SMF. Sonje nam nema trenutno, no uz nju smo postale fan Slađane Milošević i pjesme "Amsterdam". (smeh)

Da li žene u bendu Srbi vode glavnu reč i lupaju šakom o sto? Valjalo bi radi rodne ravnopravnosti koja vlada u svim balkanskim zemljama.

Nadia: S obzirom da smo sve tri u bendu žene (dvije biološke, jedna koja se tako osjeća), nema ko lupat šakom o stol nego žene. (smeh)

Kako je prošao vaš prvi nastup i jesu li vam zviždali, dobacivali devojkama, što je u pravom srpskom sportskom duhu?

Nadia: Prvi nastup prošao je pijano i s naše strane i sa strane publike, tako da više ne znam ko je više kome zviždao ili dobacivao ha ha ha doduše Miyu (gitaristica) nije pila, ali je sama po sebi dovoljno opičena tako da ni ona nije previše odskakala.

Vaši preljepi pogledi na situaciju u Hrvatskoj? Isto vas jebu kao i nas ovi naši, takmiče se ko će biti gluplji, pretpostavljam... 

Miyu: Živimo u društvu apsurda, ne samo lokalno, već i globalno. Pogledi na tu situaciju su kao da gledaš neki urnebesno loš, treš distopijski film vladavine sebičnih manijaka i građana narcisoidnih idiota. Samo što taj film nikako da svrši i daljinski ne postoji s gumbom za gašenje, ne možeš ni probit televizor nogom da se mučenje prekine. Ovo naše lokalno okruženje je samo dio problema, ali mnogi žele da se ne vidi šire. Naravno to su prije svega oni koji od toga imaju osobne koristi. Dok oni kradu mi se i dalje bavimo mržnjom i političkim pizdarijama. Očito ni ne zaslužujemo bolje.

Kad će album i budući planovi? Bolje bi vam bilo da dođete u maticu, osetite naš domaćinski duh, inače niste vredni imena! Hristo vam se rodi!

Miyu: Album planiramo snimati krajem 3. mjeseca ove godine, nakon čega slijedi pauza od šest mjeseci do max. godinu dana tokom koje ćemo se brinuti za još jednog upišanog i slinavog člana Srba, Lottu koja je trenutno u stadiju fetusa. Nakon što podmladak malo stasa planiramo nastaviti s javnim nastupima, a za to vrijeme naravno očekujemo veliki uspjeh albuma prvijenca, znanog i kao "orgazmičko zadovoljstvo", diljem ove naše balkanske prčije pa i šire. Voljni smo svirati u svakom selu dokle god nas se tamo ugosti kako spada, ne tražimo puno, to uključuje svakodnevne kupke od šampanjca, barem 10 punk drolja i njihovih razgolićenih mama za partijanje, barem 20 mačaka s pripadajućim grebalicama i najmekanijim ležaljkama, 9 staklenki crnih maslina, čokoladne kebabe u izobilju, pristup teletextu, poveće klupko vune i opremu za heklanje, lokalne alkoholne specijalitete servirane na plećima jedne ovce, veganske kulinarske specijalitete i "Ježevu kućicu" na original kazeti uz žuti kazetofon. Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju.


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »