Zihernadla – Skvotiranje

01:20

Koliko drugara i drugarica imate koji stvaraju ali nemaju gde da pokažu to što su stvorili? Koliko puta ti se išlo negde ali nisi imao gde da spavaš? Koliko si sjanih ideja imao koje su propale jer ti je država sranje? Koliko ti se puta deslio da nemaš para za nešto bilo šta? Da li ti je muka od kulturnih (ne)dešavanja u gradu? Da li ti je dosadilo da zavisiš od toga kako će kurac da se digne baji iz Centra za kulturu i ostalih institucija?

E pa imam rešenje za tebe i zove se SKVOT! Potpuno besplatna reciklaža prostora! Možeš početi već danas! Poprilično sam sigurna da u tvom gradu imaš neku fabriku koja ne radi, neka propala kasarna, neki napušten prostor, nešto što je sijalo samo za vreme druga Tita, nešto što niko ne koristi. A žališ se kako nema dovoljno prostora za mlade, umetnike i ostale kenjatore. Pokreni svoju guzicu odmah jer onaj koji ništa ne preduzme, nema prava da se žali. Pazi! Imaš prostor i milion mogućnosti! 

Jeste, ima to i loše strane. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije iz 2015. godine, član 219. možeš da dobiješ boravak u Požarevcu do dve godine. Ali, to samo ako nekom zasmetaš pa te prijavi i ako prekršiš opomenu kojom te opominju nadležni organi. 

I ako misliš da smo zatucani kao narod i da to kod nas ne može da bude, dozvoli da ti navedem nekoliko primera skvota u Srbiji: Fabrika u Novom Sadu, Ineks, nekadašnji Rebel Haus, AKC Akcija i KUDRUC u Beogradu, Stara škola u Petrovcu na Mlavi... Skvotova ima čak i u Babušnici i Dragovcu. 

Tako da, postani car još danas i učini nešto za društvo, tvoj grad i za sebe.



Zihernadla

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »