Random – Ako želite da menjate svet krenite prvo od sebe

00:50

Random je alternativni rock sastav iz Beograda, nastao krajem 2010. godine. Postavu čine Angelina (vokal, ritam gitara), Stefan ( bubnjevi), Ljubomir ( lead gitara) i Jelena ( bas gitara).
Na samom početku je koncept benda bio baziran na obrađivanju numera svojih najvećih uzora, a potom se velika pažnja posvećuje komponovanju svojih pesama. U narednim redovima probaćemo da čitaocima Principa predstavimo bend iz malo bližeg ugla.


Princip: Kako biste u najkraće predstavili bend čitaocima koji još nisu čuli za vas?
Random: Grupa najboljih prijatelja koje je spojila ljubav prema muzici.

Princip: Na YouTube kanalu sam pronašao vaša dva demo snimka pod nazivom „State of mind part“ (1 & 2). Da li imate u planu da snimite još autorskih stvari i kad ih možemo očekivati? Ima li indicija da se pojavi neko albumsko izdanje?
Random: Da, snimljen je prvi EP čije izdanje možete očekivati u toku ove godine. U narednom periodu sprema se i drugi EP, koji zajedno sa prvim čini smislenu celinu.

Princip: Pomenute pesme ste otpevali na engleskom. Kakav je vaš stav po pitanju jezika na kome se prenose poruke u muzici?
Random: Naše pesme su isključivo na engleskom jeziku. Verujemo da poruka može da se prenese bez obzira na izbor jezika. Primetili smo da se kod nas nažalost, diskriminiše većina izvođača različitih žanrova upravo zbog upotrebe stranih jezika što po našem mišljenju nije merilo kvaliteta i kreativnosti.

Princip: Ko je u bendu zadužen za komponovanje muzike i pisanje tekstova? Da li se samo jedan član pita ili odluke donosite putem zajedničkih dogovora i kompromisa?
Random: Najčešće Ljuba, lead  gitarista započinje proces stvaranja idejom kojoj se ubrzo svi priključuju i tako podjednako učestvuju u komponovanju, dok je isključivo Angelina zadužena za pisanje tekstova. Konačne odluke o celokupnom radu benda donose se zajedničkim dogovorom.

Princip: Kakava je atmosfera na probama? Ima li neka anegdota sa probe ili svirke koju biste podelili sa čitaocima fanzina?
Random: Atmosfera na probama je pre svega radna ali uvek propraćena humorom. Anegdote su međutim neprepričljive ali delić atmosfere se može videti na youtube klipovima (pod nazivom Randomoments)  sa našeg zvaničnog kanala Random Official.

Princip: Na nastupima svirate i tuđe stvari? Kako izgleda „plejlista“ sa jedne svirke Random-a?
Random: U poslednje dve godine uživo izvodimo reperotoar na kojem se nalaze isključivo autorske pesme.

Princip: Naravno, sad se nameće i ono standardno pitanje. Koji muzičari i bendovi su ostvarili najveći uticaj na vaš rad?
Random: Pre svega, svi četvoro slušamo različite žanrove počevši od jazz-a, metala, preko grunge-a do punk rock-a, što je i glavni izvor inspiracije za stvaranje našeg jedinstvenog zvuka koji bismo ako je neophodno etiketirati, uvrstili u alternativni rok. Što se tiče konkretnih imena koja utiču na nas, izdvojili bismo bend Foo Fighters.

Princip: Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjem postojanju benda, a šta su neostvarene ambicije i planovi za naredni period?
Random: Najviše smo ponosni na dugogodišnje druženje tokom kojeg smo naučili dosta jedni od drugih, a najviše na polju muzike. Upravo je i EP rezultat zajedničke energije, životnih stavova, rada i odrastanja. Od mnoštva ambicija i planova bismo izdvojili želju da u skorijoj budućnosti ostvarimo uspehe i u inostranstvu.

Princip: Poruka koja će promeniti svet?
Random: Karirano. Karirano će promeniti svet. Sad ozbiljno, verujemo da, ako želite promenu, krenete na taj put počevši prvenstveno od rada na sebi.


Intervju pripremio Dejvid


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »