Intervju – Roga (Šaht) / fanzin "Eruption"

13:21

Pank pripada pankerima a ne biznismenima

Za ovaj intervju mislim da ne treba bilo kakav uvod. Dovoljno je samo reći da je Šaht jedan od naših najboljih punk bendova. 

– Kada ste došli na ideju da oformite Šaht? Kako ste spojili mišljenja?
Roga: Ideja se rodila 1988. godine i trebalo je da sviramo nalik S.O.D. jer sam ja tada bio skinhead, a ostali su bili metalci. To je naravno bila aluzija jer smo tada imali 14-15 godina, a ta su deca kasnije sazrela. Konačno smo 23. februara 1989. godine Mlaki i ja oformili bend. Nije teško spojiti mišljenja kada svi volimo: punk, Srbiju, fudbal i velike sise...

– Kako se snalazite za opremu? Imate li svoju prostoriju?
Roga: Mi smo totalna socijalna propast. Egzistiramo već 9 godina kao podstanari po raznim šupama, podrumima, ali se sve to plaća.

– Koja je današnja postava?
Roga: Mlaki – gitara, Boki – solo, Miša – truba, Ćuli – bas, Aca – bubanj i Roga – vokal.

– Za koga navijate?
Roga: Sa Hajduk sa Liona u domaćem prvenstvu, a u svetskom za Zvezdu.

– Planovi, novi snimci, spotovi...?
Roga: Trenutno promovišemo novi album po Srbiji, paralelno vežbamo nove stvari koje ćemo ako bog da u jesen snimiti, a seremo se po spotovima.

– Da li ste zadovoljno novim albumom?
Roga: U početku smo bili prezadovoljni ali možemo mi to mnogo bolje. Sledeći će biti deset puta bolji.

– Da li ste imali koncert van Beograda?
Roga: Kragujevac, Soko Banja, Kikinda... Malo ali jebitačno. Postoji neki strah kod vlasnika klubova koji ni oni sami ne umeju da opišu.

– Šta mislite o Direktorima?
Roga: Momci su fenomenalni, ali su '93 upali u mašineriju. Mi nismo pljuvali po njima već po stvarima koje nemaju veze sa pankom. Pank pripada šupi, ulicama a ne biznismenima. 

– Šta se sluša u bendu?
Roga: Članovi Šahta slušaju sve, ali bukvalno sve. Od hardkora pa do bluza! Bukvalno sve!

– U pesmi "Tvoj glas" na koga ste mislili u stihovima "bili ste pankeri dok je bila fora, sada ste zvezde hardkora...", pošto ste imali koncert sa Blindsideom?
Roga: Na Definite Choice i Dead Ideas direktno i na njihove fanove indirektno. To su ljudi koji se svađaju ko će koju majicu nositi na koncertu. Kameleoni!

– Šta misliš o Yu oi! sceni?
Roga: Kakvu Yu oi! scena, to je sintetički uništeno. 

– Šta misliš o događaju kada su skinsi ubili ćigiša? Za vas su tada rekli da ste bend oko koga se skupljaju skinsi?
Roga: To je bila velika sramota koju su političari iskoristili za loše stvari. Ovde deca ginu svakog dana pa niko ne sere o tome. Skinsi su naša publika koje se nećemo odreći!

– Poruka mladima i da li planirate novi album?
Roga: Album do kraja godine, a mladima, ne gledajte TV i drndajte ribice...


Napomena: Intervju je u celosti prekucan iz prvog broja fanzina "Eruption", koji je izašao 1998. godine u Gornjem Milanovcu. Potpisnik intervjua sa Rogom je izvesni Nebojša. Ceo fanzin možete "prelistati" OVDE.Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »