Crveni Karton "prešao na stvar"

14:13

Nakon spota za pesmu "Buđenje", kruševački ska/pank bend Crveni Karton ekranizovao je i drugi singl pod nazivom "Da pređemo na stvar".


"Da pređemo na stvar" je drugi najavni video singl novog albuma "Buđenje", koji će se, u izdanju najstarije srpske nezavisne diskografske kuće Take It Or Leave It records, na tržištu pojaviti do kraja sedmice.

Kao što je i bilo najavljeno stalni scenarista i reditelj spotova Crvenog Kartona mladi i vanredno talentovani Siniša Cvetić radnju svog novog dela "Da pređemo na stvar" nastavlja upravo tamo gde je stao sa nastupnim video singlom "Buđenje".



- Naspram “Buđenja”, spota koji je kroz snove prikazivao opšte stanje u kojem se nalazi društvo u Srbiji, ovaj video se bavi konkretno pozicijom jednog “pank benda iz Kruševca”. Članovi benda u spotu ne igraju fiktivne likove, već igraju sami sebe i kroz njihovu priču mi uviđamo jasnu diskriminaciju prema određenim muzičkim žanrovima koji se danas ne smatraju profitabilnim kao drugi. Upravo zbog toga naši junaci na početku spota prikazuju strašanu nezainteresovanost prema radu i sopstvenoj muzici, prosto nisu bitni i malo ko želi da ih čuje. Ipak Prca, frontmen benda, nadahnut snom koji je sanjao u prethodnom spot za pesmu “Buđenje”, ne dozvoljava da takav pesimizam savlada njegove ortake i odlučuje da “pređe na stvar”. On njih pokreće, sa krajnje autoritativnim stavom , i oni počnu ponovo da sviraju puni elana. Njegov postupak se nadovezuje na simboliku albuma i koncept “Buđenja”, odnosno osvešćivanja. Mladi prolaznici koji čuju pesmu sa ulice odmah dotrče da vide šta se dešava, i oni se potpuno oduševe. Kao da su se i oni “probudili” na trenutak. Ipak, taj optimistični i budni duh traje svega koliko i ova kratka pesma. Promena mora da bude veća, a buđenje jače - poručuje autor Siniša Cvetić.

Crveni Karton je ska pank četvorka iz Kruševca koja iza sebe ima jedan demo materijal ("Bekstvo u realnost" iz 2011. godine), nekoliko godina iscrpljujućeg staža po gudurama regionalne rok scene i "mali milion" koncertnih nastupa koji su ih očeličili i utvrdili u uverenju da im truli kompromisi neće doneti ništa dobro. Nalik na svoje uzore, legendarni The Clash, oni neumoljivo zagovaraju borbu za bolje, socijalno puno odgovornije i pravednije društvo, tako da i njihovo novo dugosvirajuće delo "Buđenje" možemo posmatrati kao svojevrstan levičarski pank manifest. 

- "Da pređemo na stvar" je jedina pesma sa dolazećeg albuma, koja se posmatra kroz objektiv dijametralno suprotnih ličnosti i stavova. Sa jedne strane političara - diktatora, koji nameće ljudima svoj stav i ne da im prostora da razmišljaju svojom glavom, nameće im svoju doktrinu i lične želje. I sa druge strane budućeg revolucionara, tebe, mene, onog klinca iz ulice, intelektualca iza katedre, bilo kog, ko u današnje vreme nije izgubio zdrav razum i volju za borbom. Suočeni sa ironijom života, kao šamar, eksplicitno se obraćamo ljudima da izrone glave iz peska i da bace pogled na stanje u zemlji, manjak dece, bela kuga, a seksa na sve strane, samo što se bojim da u tom seksu ne biramo da učestvujemo. “Da pređemo na stvar” je rečenica koja se može shvatiti dvostruko, kao što se kaže - medalja ima dve strane. Na slušaocima je da shvate ovu pesmu na svoj način - objašnjava širi kontekst cele priče Stevan Pavlovic, lider Crvenog Kartona.

Osim u digitalnom formatu album "Buđenje" će biti od petka dostupan i na kompakt disku.



Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »