Kragujevac svira za Dušicu | 11. septembar 2015.

10:05



U petak, 11. septembra sa početkom u 20 časova, u kragujevačkom Domu Omladine, održaće se humanitarni koncert na koji su se odazvali gotovo svi istaknuti muzičari iz ovog grada. Bendovi će svirati za Dušicu Smiljković, kako bi se prikupila neophodna sredstva za njeno dalje lečenje. Dušica boluje od cistične fibroze, a uskoro je očekuje veoma složen period u kome će uslediti niz pregleda i transplatacija pluća na klinici u Beču. Sva prikupljena sredstva od prodatih ulaznica biće uplaćena na njen tekući račun: 

200-78498382-21



Ovim putem i mi iz Principa pozivamo sve ljude dobre volje koji ne mogu da prisustvuju koncertu, a žele da pomognu, da uplate prilog na pomenuti račun, naravno, prema svojim mogućnostima.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MUSIC VS. CYSTIC FIBROSIS 

Bendovi koji su potvrdili učešće: 

Jedan od najstarijih punk/hc bendova u Srbiji koji je aktivan preko trideset godina. Osnovani su davne 1982. godine, a do danas su nanizali bezbroj svirki po Srbiji, zemljama bivše Jugoslavije, a i dobrim delom Evrope. Snimili su pregršt kasetnih izdanja, njihove pesme se nalaze na brojnim kompilacijama domaćih i inostranih bendova. Neka od njihovih najznačajnijih diskografska izdanja su:
- Forever Punk, 1989. (Wipe Out Records, Grčka), LP
- Pozovi 93, 1990. (Start Today Records), LP
- Za jedan korak, 1992. (Oncra Records, Francuska), CD 
- Svetlo ludila, 1997. (KBO! Records), CD/kaseta 
- (Ne)menjajte stanicu, 2001. (KBO! Records), CD 
- Drugarska... stvar, 2002. (KBO! Records), CD 

Melodični punk-rock bend iz Smederevske Palanke. Sviraju već dve decenije po Srbiji i inostranstvu. Diskografija:
- Pretnja ili molitva? (1995)
- Fabrička greška (1996)
- Minut ćutanja (2000) 
- Musique (2004) 
- Discover (2007) 
- Epicentar (2011) 

Hardcore sastav iz Kragujevca koji postoji od 1996. godine. Iza sebe imaju tri studijska albuma;
- Groove It Up! (1998, Butcher Sound), MC

- Reason For Solitude (2000), MC & CD 
65 Roses In The Region Of Ice  (Multimedia Recrods, 2007), CD



Ewen je progresiv rock bend. Nastali su 2013. godine i do sada su objavili da EP-ja: We are not what we think you are i Attempting Endurance (Gyges), kao i singl Ssendam. Članovi benda su trenutno u studiju gde se privodi snimanje njihovog novog albuma.




Još jedan izdanak kragujevačke harcore scene 90-ih. Nastali su 1992. i u periodu do 1995. snimaju tri demo albuma (Demo I, Ko su bili bombaši i You Can Be Anything). Potom sledi prestanak rada, da bi pri pokušaju ponovnog okupljanja nastao novi bend, već pominjani Thimble. Godine 2013. usledio je zvanični povratak u sastavu Endi (bas, vokal), Marko (gitara, vokal) i Vuk (bubnjevi). Krajem prošle godine snimaju demo verziju zapaženog singla Globalistan.


TI, FAFA I JA
Džez trio u sastavu: Milorad Fafa Stojanović (gitara), Darko Stevanović (bas) i Ivan Cvetković (bubnjevi) nastupa od 1999. godine. Glavni deo njihovog repertoara su autorske stvari koje komponuje Milorad Fafa Stojanović.

LARSKA
Larska je vokalno/instrumentalni bend iz Kragujevca. Početkom januara 2015. Dušan Lazić (bubnjevi) i Luka Stoisavljevic (bas/vokal ) počinju sa stvaranjem autorske muzike, kasnje se bendu pridružije Filip Stanković (bas) čime novonastali trojac, koji čine dve bas gitare u eksperimentu sa gitarskim efektima, energičnim ritmom i vokalom, dobija karakterističan zvuk. Slušaoci će najverovatnije čuti slučnosti i različite uticaje bendova i žanrova , alternativ rock / stoner / grunge / new wave-a. Bandcamp

Ime ovog benda preuzeto je od stare kragujevačke grupe koja je datirala iz 70-ih godina prošlog veka. Naime, taj bend je nekoliko godina nakon osnivanja pobedio na čuvenoj Zaječarskoj gitarijadi, ali zbog nesuglasica i nedovoljnog broja pesama, Trag se raspada, pa nagradno snimanje albuma biva neostvareno. Decenijama kasnije, dvojica mladih gitarista odlučuju da naprave bend i na neki način ožive priču zvanu Trag. Nakon osnivanja, 2010. godine, usledilo je "traženje", u muzičkom i personalnom smislu. Četiri godine kasnije formirana je konačna postava, a ovi bend pored sviranja rock klasika radi i na stvaranju autorskih kompozicija u progressive i funk rock žanru. 

Armuši je porodičan sastav, a ime su dobili po prezimenu Armuš. Poreklom su iz Vrnjačke Banje, a svoj rad trenutno vezuju za Kragujevac. Osnovani su 2011. godine sa idejom da stvaraju pesme koje se žanrovski vezuju za sint, disko, pop i ambijentalnu muziku. Tekstovi pesama prenose jasnu duhovnu, ljubavnu i pozitivnu poruku. U bendu je sintisajzer vodeći instrument. Boju benda dobijaju upotrebom sintova, bas sintova i ženskog vokala. Zanimljivost ovog benda jeste da u svom sastavu nemaju gitaru i bas gitaru, a čine ga samo tri člana. Pored autorskih numera na njhovom repertoaru možemo čuti i obrade starih poznatih pop hitova koje su "prevedene" u sint disko žanr. Iza sebe imaju deset snimljenih autorskih pesama i mnogobrojne nastupe po Srbiji i regionu.  Soundcloud

Heavy metal bend, nastali su u Kragujevcu 2006. godine. Imali su brojne zapažene svirke na gotovo svim značajnijim festivalima u zemlji, a 2008. pobeđuju na Crvenačkom međunarodnom festivalu i kao nagradu dobijaju izdavanje albuma. Prvenac Soul Revolution izlazi godinu dana kasnije pod etiketom beogradskog izdavača One Records, a iste godine biva proglašen albumom godine od strane Radija 202, kao i Serbian Metal portala. Od ostalih nastupa treba pomenuti i učešće i osvojeno treće mesto na finalnom takmičenju Wacken metal festivala u Nemačkoj (plasirali se kao najbolji bend na izbornom takmičenju ex yu regiona), zatim prvo mesto na Avala Rock festu, kao i zapaženo učešće na emisiji Rat Bendova u organizaciji bosansko-hercegovačke televizije OBN. Drugi studijski album pod nazivom Tragedy snimaju 2013. godine, a njega izdaje meksički EBM Records




Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »