Bjesovi - Svetla, svetlosti (recenzija)

07:28
Bjesovi - Svetla, svetlosti
Released 2015
Label: Nocturne Media
Genre: Alternative Rock
Review: Tihomir Škara

"Kvalitetnija" slušalačka publika je vrlo alergična na cover bendove, što je potpuno opravdano, jer je odavno dosadilo slušati brdo istih bendova koji sviraju milijardu puta odsvirane pesme. Onda se javi ovakav bend, koji sa svojim dugogodišnjim iskustvom uradi nešto nalik tome, i obori vas sa stolice. 

Novi album Bjesova je potpuno sastavljen od obrađenih numera bendova iz Srbije i regiona. Ukratko, greške nema, da ove pesme niste čuli u originalu (a verujem da ima mnogih koji nisu), ne biste ni pomislili da su obrađene. I sam pevač Zoran kaže da za neke bendove ranije nije čuo. Uspeh i snaga ovog albuma je što je suština originalne pesme ostala netaknuta, a opet je izvedena na sirov i grub način, svojstven ovom sastavu. Tu je pesma new wave benda Idoli, kao i pesma black metal benda The Stone. Ovi žanrovi su dijametralni i nemaju skoro nikakvih dodirnih tačaka, dok se na ovom izdanju može čuti kako njihove pesme zvuče kad se očvrsnu, tj. ublaže u drugom slučaju. Takođe, svaka pesma ima svoj spot, a većinu njih je uradio sam Zoran, što dodatno oplemenjuje ovo izdanje. Realizacija albuma je trajala par godina i sve se na kraju sumiralo u jednu zaokruženu i odličnu celinu kojoj zaista ništa ne fali. Svaka numera je vrlo kvalitetno izvedena, a kad je u pitanju ovako zreo sastav, mislim da to ni ne treba dovoditi u pitanje. 

Ovo je odličan i sjajan album, zaista jedan od boljih koji se u poslednjih par godina pojavio kod nas, ne drži se striktnih standarda, ali takođe nema prevaganja na bilo koju konkretniju stranu, sljušljiv je, i svačije uši mu se mogu prilagoditi i u njemu uživati.

***Album je za sad izašao samo u digitalnom izdanju pod etiketom Nocturne media i moguće ga je besplatno preuzeti na njihovom sajtu (link)

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »