Streetcore unity - Lawless EP

23:26
Streetcore Unity - "Lawless" EP
Released: 2016.
Label: Bučan pas (klik za stream / download)
Genre: Hard Core
Review: Tihomir Škara


Umesto instrumentalnog promašenog introa, prva numera je miks izjava raznoraznih politikanata kao i vesti iz domena crne hronike. Sve izjave su na engleskom jeziku, osim jedne koja se malo teže, ali uz malo truda svakako može čuti pred kraj, a koja glasi: „...Svi treba da se smatramo krivim, jer ne ukazujemo na probleme i ne prepoznajemo nasilnike.“ Nakon toga sledi prva konkretna numera, koja peva o tragično nastradaloj devojci iz obližnjeg mesta kraj Subotice. Sasvim potrebna tema koju treba obrađivati kroz muziku, umesto svakodnevnih antiglobalističkih i geopolitičkih napeva koje slušamo od bendova koji se više bave politikom nego muzikom.

„Lawless“ je izuzetno reprezentativno EP izdanje, jer bend na njemu predstavlja duhom bogat hard core, koji se povremeno meša sa melodičnijim pravcima, čak na momente skoro zagazi u death metal. Kroz sve pesme nešto se dešava, mnogo je ideja i kombinacija, a što je najbitnije, sve je smisleno i praktično uklopljeno.

Bend peva o tamnoj strani svakodnevice, mada je ta tamna strana postala i lice i naličje života na ovim prostorima. Dobro je što su izostavili lirski momenat i poetski pristup i što je svaka reč pitka, jednostavna, pristupačna svakom. 

Produkcija mi deluje previše našminkanom, malo nepotrebno za žanr koji ne pruža krupne zahteve u tom pogledu. Gitare su jasne, fino kompresovane, bass na par mesta ima svoje samostalne momente, što ide u prilog gore navedenoj kreativnosti. Iako je sve ovo za pohvalu, zvuku je oduzeta prirodna punoća, sve deluje stegnuto, jednostavno fali tu prašine, prljavštine, grešaka, širine, onog teškog, oznojanog vazduha sa živih HC svirki, a ovakvi bendovi bi trebali toga da se drže i na studijskim snimcima. Mada, produkcija je na ovom izdanju totalno marginalni aspekt, tako da je i ne treba dovoditi u pitanje previše.

Sale Veruda je negde rekao kako je muzika krivi alat za promenu mnogih izuzetno kompleksnih i običnom čoveku nedostižnih društvenih i političkih problema, ali mislim da je ovaj bend prvi koji je upravo te obične probleme našeg čoveka pretočio u pesme. Dok većina peva pesme inspirisane knjigama, filmovima i tuđim istorijskim pričama, ova ekipa je uz Tijanu Bogičević jedina koja je s muzičke strane poslala poruku koja poziva na osvešćenje ljudi po pitanju zločina koji se čine nad decom.

Skroz bogato izdanje u formi EP-a koji ima osam pesama (neki toliko jedva skupe za album), što znači da bend izuzetno ima šta da kaže i da nisu sebi dozvolili da neke pesme čekaju novu priliku, već su sve ravnopravno morale da se čuju. Pružite priliku ovim niškim momcima, pevaju bolje od mnogih HC šminkera iz Beograda koji su šatro klasa.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »

1 коментара:

Write коментара
11. септембар 2016. 23:35 delete

Jebena recenzija!!! Hvala od srca sto nas podrzavate. Uvek ste bili tu uz nas! :) Vasi stalni gost na ovom fanzinu Streetcore Unity!

Reply
avatar