Chaosium - Let the whole world bleed

09:08
Chaosium - "Let the whole world bleed"
Released: 2016.
Label: Miner records 
Genre: Thrash metal
Review: Tihomir Škara




Poučeni nemačkom školom thrash metala, četri momka pod zvučnim imenom Chaosium zaista su to ime opravdali i napravili haos u glavi slušaoca tokom preslušavanja njihovog novog albuma. Njihov recept je jednostavan – nema eksperimenata ni modernizovanja zvuka, svira se thrash i to je to.

Numera „Let the whole world bleed“ otvara istoimeni album, a za nju je snimljen i izuzetno efektivan spot. Iskren da budem, nije najsjajniji dijamant koji udara pravo u glavu, ali su takvi aduti sačuvani za kasnije. Tek od treće numere kreće žestoka i masna svirka. Rifovi zvuče strašno, kao ubodne testere ili roj besnih stršljenova. Nema onog ostavljanja rifa da „zvoni“, svaki je potpuno odsviran, ukrašen i smisleno uklopljen u okolinu. Ima tu povremenih disonantnih donova, što zadržava pažnju i svakako zvuči mnogo zanimljivije nego klasično šablonsko pisanje i sviranje rifova. Blast beat ne prekida, prisutan je često i prožima svaku kompoziciju kao centralni motiv oko koga se gradi ostatak, zapravo stekao sam osećaj da bi album zvučao mlako, čak naizgled sporije i dosadnije da bubanj nije ovoliko dinamičan i agresivan.

Pisanje ovog benda je izuzetno zrelo, čak mnogo bolje od mnogih stranih, ustaljenih i poznatih bendova. Forma je precizna, teme su razrađene od početka do kraja, nisam primetio opšta mesta, nema prelamanja dugačkog stiha u naredni, rime su na odgovarajućim mestima, tako da je po tom pitanju urađen krupan posao i postignuta potpuna usklađenost onoga što se želi reći sa onim što se čuje. Ako ste ikad imali osećaj da neki tekst potpuno lebdi i odskače od muzike koju čujete, ovde je stvar potpuno drugačija, ovaj bend je tekstove i poruke apsolutno utisnuo u svoju muziku. Što se tematike tiče, klasična Kreator priča, distopija i nihilizam.

Pomenuo sam na početku da na albumu nema modernizovanja zvuka. Da, kroz svih deset numera, gitare zvuče identično, kao da ste na koncertu, nema glupiranja, nabacivanja efekata ni sličnih modulacija zvukova zarad neke efektivnosti i punoće. Ovaj album deluje kao da je snimljen pre nekih dvadesetak godina, upotrebom tada raspoložive moderne tehnologije. Naravno, ne treba da pomislite da to znači da zvuči loše, nego naprotiv, zvuči izuzetno jednostavno, prosto, bez mnogo pompe i lažnog svetla i šminke.

Kompletan album, svi njegovi aspekti su izvedeni potpuno profesionalno i sa velikom predanošću. Zvuk je bogat, solaže kratke, odmerene i zanimljive, lirika izuzetno precizno napisana. Fizički album je iznad svakog proseka, dizajn omota i knjižica sa tekstovima su zaista urađeni tako da staje dah.

Bilo je dosta thrash bendova na našoj sceni, ali se nekako ispostavilo da nisu mogli da slože sve kocke, te su u posmrtnom ropcu gledali da iskoriste to malo slave što imaju, dok zauvek nisu nestali. Chaosium izlazi na scenu kao krupan i ozbiljan adut koji je na ovom albumu pokazao da sve kocke, uz predan, iskren i angažovan rad mogu biti vrlo lako i uspešno sklopljene.



Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »