Bethor [kompilacijski album]

22:21
Bethor - "Bethor"
Released: 2016.
Label: Miner records
Genre: Black metal
Review: Tihomir Škara





Bethor je black metal akt jednog čoveka koji nam dokazuje da je moguće izvesti i snimiti album bez preteranih tehničkih i kardovskih zahteva. Sve što se na snimcima čuje, snimao je, programirao i pisao Bethor. Zapravo, na jednom disku nalaze se dva albuma, u ukupnom trajanju koje prelazi sat i nekih petnaestak minuta.

Materijal sa oba albuma sniman je pre nešto više od deset godina, tačnije 2002. i početkom 2003. godine. Čuju se zvuci ambijenta, prirode, životinja, raznorazni digitalni glitch-evi i intervencije i mislim da je tada bilo mnogo teže i zahtevnije snimiti i programirati nešto smisleno u odnosu na danas, kada postoje gotovi modeli i kratki snimci koji se samo „lepe“ po taktovima. S druge strane, digitalni zvuci na pojedinim mestima fino ukrašavaju numere i predstavljaju kontrast crnim i teškim, strašnim zvucima. Ne znam da li je sva ta digitalija ispala tako zbog nedostatka tehničkih sredstava, ili je tako i trebala da se čuje, ali mi se izuzetno dopadaju neki nagli izleti koji zvuče moderno, precizno i jasno.

Prvi deo, ili prvi album „Bewitchment of mortal agony“ obiluje sa dosta zvukova iz prirode, nema mnogo živog muziciranja i ljudskog faktora, dok  drugi, „Demogorgon“, nosi i full band numere. Recimo, „In the name of eternity“ je repetitivni skoro blues instrumental, sa pratećim klavirom i solo gitarom, dok su „Warriors of Hell“ i „Materialistic Insanity“ prljavokrvne black epopeje.

Tehnički je album izuzetno tanak i neuravnotežen, što valjda i jeste suština ovog žanra. Mada, mogu misliti koliko vremena i truda treba da se zvuk iz prirode, ljudski glas i digitalni signal sintisajzera dovedu u zvučnu ravnotežu, tako da je taj aspekt ovde ipak neznatan.

Ovo sigurno nije muzika koju ćete prebaciti na plejer i slušati dok vozite bicikl, trčite ili idete na posao, ali ovakva odmerena ambijentalnost može da posluži u momentima odmora i dokolice, kada želite da promenite podrazumevanu i svakodnevnu plejlistu.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »