ZEMLJOTRES NA TAŠU: Partibrejkersi demonstrirali rokenrol!

12:48

foto: Mihailo Marković

Kultni domaći sastav Partibrejkers održao je u subotu uveče 18. juna spektakularan koncert na Tašu, s ciljem promovisanja novog albuma "Sirotinjsko carstvo", objavljenog 2015. godine. Kapije su otvorene od 18 h, pa je publika mogla čuti predgrupe Drakula i šampioni i Dža ili bu, koji su žestokim zvukom predstavili sebe kao dobro uvertiru za ono što sledi. 

Negde pred sam izlazak Brejkersa, oko 21:30 h, nebo je žestokim pljuskom naznačilo da će noć biti mokra – što od kiše, što od znoja. Dočekani ovacijama i erupcijom oduševljenja, od starta su pokazali da će publici uzvratiti istom merom – dobrom energijom i svirkom za pamćenje! Bend je počeo da praši, a potom je vidno raspoloženi Cane izleteo na binu i pesmom "Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet" je označen početak nesvakidašnjeg spektakla. Usledile su stvari "Sitna lova", "Lobotomija", "Žurim", "Zemljotres"... 

U pauzi je Cane kratko pozdravio publiku, objavio da se "rokenrol vratio u grad, u muzičko srce grada – na Taš" i poslao univerzalne poruke ljubavi i harmonije u svom prepoznatljivom stilu, a onda su Anton i ekipa pritisli gas papučicu. "Svakoga dana", "Ćutanje", "Ono što pokušavam"... su se ređale jedna za drugom, dok je mnogobrojna publika u transu pružala podršku bendu horskim pevanjem. Prvi gost je bio Branimir Petrović Banana (gitarista Električnog orgazma) na usnoj harmonici. Usledila je kultna "Hiljadu godina" koja sadrži segment u kom Cane nakon dobro poznatih stihova publiku čašćava "improvizacijom". Masa je uputila popularnu prozivku na račun premijera, na koju je Cane odgovorio: "Ljudi, nećemo to ovde! Mislim, ko ga jebe! Ali mi imamo svoje, oni svoje!", nakon čega je dobio gromoglasan aplauz. "Noćas u gradu", "Srce kuca, tu je", a onda je došlo vreme za gosta broj dva – Srđan Gojkovića Gileta, frontmena Električnog orgazma, koji je sa Brejkersima otprašio "Hipnotisanu gomilu", koja je dodatno razmrdala masu, a pokrenuto je i nekoliko omanjih šutki. Publika gotovo da nije imala predah jer je usledila plejada hitova "Kreni prema preni", "Mesečeva kći", kao i nova "Sirotinjsko carstvo", a onda i "Hoću da znam", tokom koje su na bend prosute konfete, što je Caneta razljutilo, pa je do kraja koncerta prebacivao ljudima koji su to uradili – "Maloumnici su ovo uradili, a mi nismo u tom seljačkom fazonu", bio je oštar Cane. Posle "Uličnog hodača", bend je napravio kratku pauzu. Nakon ovacija publike, na bini se pridružio gost broj tri – Dušan Kojić Koja, frontmen Discipline kičme, i odsvirao sa njima pesmu "Sit gladan". Potom su u istom tempu odsvirane "Prsten", "Stoj Džoni" i "Najbolje se putuje kad putuješ sam", koja je označila kraj koncerta, a Cane je kratko predstavio bend sa kojim se povukao sa bine. 

U klimatski solidnim uslovima i u dobrom raspoloženju, popularni Brejkersi su dokazali zašto više od 30 godina važe za jedan od vodećih bendova domaće rokenrol scene. Pred skoro 10.000 ljudi, dobro uigrani tandem Cane i Anton su, sa muzičarima iz ritam sekcije, poveli publiku na putovanje kroz svoje višedecenijsko stvaralaštvo. Energija, stav, uvežbanost i doslednost, osobine koje krase Brejkerse, nesebično su darovani publici. Stariju publiku su podsetili na lepe dane iz perioda bivše države, a mlađoj publici su ostavili zaveštanje koje se mora dobro čuvati i prenositi sa kolena na koleno. Rokenrol se ponovo vratio u grad!

Izveštaj: Arturo Bandini
Fotografije: Mihailo Marković

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »