Poznati učesnici VIDOVDANSKE GITARIJADE u Lazarevcu

17:51


Svedoci smo neprestanih kritika kako nam je rok scena sve gora, kako je novih bendova koji dobro sviraju sve manje itd. Ovu priču slušamo od samih muzičara koji nemaju previše prostora da prezentuju svoj rad publici, pa samim tim nisu ni motivisani da naprave nešto dobro, a i publika je zasićena istim mejnstrim bendovima koji su pustili korenje na festivalima i "ne dozvoljavaju" nekom novom da ispliva. 


Da ne bih širio priču u sto pravaca i sam se utopio u nekakvo kritikovanje, reći ću samo da je internet sjajna platforma da potpuno besplatno predstaviš svoj rad najširem krugu publike, bez da vučeš za rukav urednike radio i tv stanica i drugih medija. Internet pedeset puta efikasnije radi posao koji su pre dve decenije radili fanzini, čak je i sa vremenskog aspekta mnogo aktuelniji medij, tako da ne moraš da praviš fanzin pola godine unapred koji će najaviti nekakvu svirku i šta znam. 

Pre neki dan, u časovima dokolice i uzaludnog traćenja vremena po fejsbuku, naleteh na jedan interesantan događaj... Radi se o Vidovdanskoj Gitarijadi, koja se održava već dvadeset godina u Rudovcima pored Lazarevca. Da budem iskren, prvi put čujem za ovu manifestaciju, ali, lista učesnika me je motivisala da napišem kraću najavu za ovaj događaj. Na kraju krajeva, hteli priznati ili ne, veliki bendovi nastaju na upravo ovakvim svirkama. Čisto sumnjam da su današnji poznati alternativni bendovi na početku karijere punili koncertne dvorane.

>>>Vidovdanska Gitarijada je višedecenijski tradicionalni dogadjaj u Rudovcima kod Lazarevca. Ima za cilj gajenje i podrsku rok kulture kod mladih na lokalnom nivou. Osim lokalnih grupa iz Lazarevca i Arandjelovca trudimo se da ugostimo grupe iz prestonice i svih krajeva Srbije! Gitarijada je revijalnog karaktera i pobednik je svako ko svojim nastupom dobije simpatije publike!<<< (preuzeto sa facebook stranice gitarijade). 

Ovogodišnja gitarijada biće održana u subotu 27. juna u sklopu manifestacije "Dani Lazarevca". Mesto održavanja je Sportski centar u Rudovcima. Ulaz je besplatan. 

Nastupaju: 

Alternativni rok sastav koji je nastao 2009. godine. Funkcionišu na relaciji Užice - Beograd, iza sebe imaju dosta svirki na festivalima u zemlji i regionu. Bend je do sad snimio nekoliko singlova koje možete poslušati i preuzeti putem njihovog sajta (link).

Za sebe kažu da sviraju muziku koja je fuzija roka, bluza, funka i punka. Nastali su u Gornjem Milanovcu, sviraju autorske stvari... Pobednici su BDLF-a 2014. a pre neki mesec objavili su singl "Brisel" koji je naišao na sjajan prijem kod publike. 

Prošle godine su izdali prvi album pod etiketom Nocturne Media - "Ponekad i sunce ugreje pseću guzicu". Kao drugi vokal, sastavu se 2014. pridružio Sabljar iz kultnog Dža ili Bu. Prepoznatljivi su po specifičnim "comedy" scenskim nastupima sa kostimima i maskama, gde se ne libe da izvode i tuđe stvari u njihovom fazonu. Ekipa trenutno radi na drugom albumu.

Beograd, 2012. Slušaj dobro - Slušaj jako! Zauzeli su 3. mesto na ovogodišnjem Bunt Rock Masters-u, a ove godine izdali su i debi album "Svih ovih godina". Iako još uvek daleko od široke prepoznatljivosti i masovne slušalačke publike, bend odbija da digitalizuje album i uporno se protivi "free download" izdavačkoj opciji. Ovo je sitnica o bendu, ono glavno se može čuti jedino na svirkama.

Alternativni rok sastav čija muzika ima primese metala. Dolaze iz Aranđelovca i sviraju od 2011. godine. Na nastupima izvode autorske stvari na engleskom jeziku. Više o ovom bendu možete pronaći na zvaničnom sajtu (link).

Cover rock sastav iz Beograda. Ženski vokal, postoje nešto više od godinu dana, a prema onome što nađoh na fejsbuku, za kratak period postojanja imaju pregršt svirki po svim značajnim beogradskim klubovima (Kuglaš, Vrtoglavica, Danguba...).

Još jedan bend iz Aranđelovca. Nastali su 2011. godine, sviraju autorske stvari. Muzička odrednica benda je stvaranje autorskih pesama, u stilu različitih muzičkih pravaca, sa
autentičnim "Shuffle" pečatom... Pobednici su prošlogodišnjeg Demo Mastersa radija 202.

Uslovno rečeno, jedan od dva domaća benda iz Lazarevca. Na fb-u ima vrlo malo informacija o njima, kažu da postoje tek godinu dana, trenutna postava je ustaljena pre neka tri meseca, sviraju melodic rock... Na fotkama se vidi da je u pitanju veoma mlada ekipa, a moja pretpostavka je da sviraju obrade. Kako bilo, rispekt od svih nas!

* Hund
Verovatno najpoznatije ime na festivalu. Bend koji je nastao pred sam raspad one velike Jugoslavije. Devedesetih godina su bili mnogo više od lokalne atrakcije, nastupali su po svim većim gradovima u Srbiji, a starija publika pamti kako su među prvima iz Srbije nakon rata svirali u BiH i Hrvatskoj. Iza sebe imaju tri albuma "Ko je ubio mrtvog čoveka" (1993), "To ne mogu da objasnim" (1996) i "Lekcija iz unutrašnjosti" (2001). Bend radi na novom albumu, a više o svemu možete pročitati u razgovoru frontmena Ivana Mihajlovića za prvi broj našeg fanzina (link)

"Mi smo melodičan sk8 pop pank bend Š Sindrom iz Lazarevca!"


Dejvid

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »