PRE(S)TRESANJE: Regionalni noviteti (maj 2016)

13:46
Peti mesec u godini obično je "poslednji voz" što se tiče diskografske aktivnosti većine bendova. Uskoro kreće sezona letnjih festivala na otvorenom, godišnjih odmora i slično, pa se retko koji bend odluči da u tom periodu lansira novo izdanje. Uglavnom se izbacuju singl pesme i spotovi, dok se albumska izdanja ostavljaju za jesen. Što se tiče odlazećeg meseca, na regionalnoj rokenrol sceni pojavilo se par noviteta.


Borovski štakori – "Cenosillicaphobia"

Posle četvorogodišnje diskografske pauze, vukovarski pankeri obradovali su nas trećim albumom, pomalo neobičnog naziva "Cenosillicaphobia". Deset novih pesama o socijalno-političkim temama, alkoholu, ženskom rodu i sl. odličan su zamajac bendu za dalji rad, ujedno i korektno osveženje na njihovim koncertnim plejlistama. Novi materijal je dostupan na Youtube, a takođe, postavljen je i na "free download". Album je najavljen spotom za pesmu "Kazan bluz", koga možete pogledati u nastavku.

"Cenosillicaphobia" – Download



Trula romansa & Kamene kare – "Alkohol i dim cepaju nam grla" (split)

Nakon debitantskog albuma od pre pola godine, Trula romansa (ex Miki Pirs) je uradila pet novih pesama. Kako sami članovi ističu, u odnosu na prethodni bend, TR je dosta subjektivnija priča, lišena opštih tema i stereotipa. Ono što definitivno razlikuje TR je tvrđi zvuk i dosta kvalitetnija produkcija, pomalo nesvojstvena punk zvuku. Možda i najbolju definiciju ovog sastava čuo sam od jednog ortaka, koji je nakon prvog preslušavanja (bitno je napomenuti, u alkoholisanom stanju) rekao: "Ovo je za mene 'depressive' punk". I zaista, u zavisnosti od ličnog raspoloženja i trenutka, njihove pesme znaju da oraspolože čoveka, ili da ga bace u totalni 'down'.
Ovaj split je zanimljiv i iz razloga što po prvi put imamo priliku da čujemo Kamene kare u studijskom izdanju. Oni su se predstavili sa četiri numere, a već na prvu kao hit se izdvojila navijačka "Kad me ne bude bilo".

Download



Plastic Sunday – "Filmovi" (single)

Nepravedno zapostavljen bend osamdesetih – Dobri Isak, na svu sreću, u poslednje vreme se sve više aktuelizuje, pa smo prošle godine imali reizdanje njihovog jedinog albuma "Mi plačemo iza tamnih naočara" na CD-u i vinulu (PMK Records). Njihovi sugrađani – Plastic Sunday, donose još jedan omaž ovom bendu, kroz obradu njihove pesme "Filmovi". Ovom prilikom, izjavili su: 
Puno hvala Petru Vuksanoviću i Čedomiru Iliću u čijim smo studijima snimali, Urošu Kostiću na pozajmnici akustične gitare, i svima koji su nam na bilo koji način pomogli u realizaciji ove obrade. Naravno hvala i Dobrom Isaku na sjajnom originalu, kao i svima koji će ovaj singl podeliti sa svojim prijateljima...


Marica – "Maybe Human Is Divine" (single)

Na samom kraju, ponovo smo u Nišu. Death/trash metalci – Marica, posredstvom onlajn etikete Nocturne Media, lansirali su novi singl "Maybe Human Is Divine".  Singl je krajem prošle godine snimljen u niškom studiju Psycho Therapy, dok je miks urađen studiju Bleeding Freedom u Kragujevcu. Isti izvor navodi da je ova pesma svoj master dočekala u Švedskoj i to od strane legendarnog producenta Jens Bogren-a, koji je do sada sarađivao sa imenima kao što su Katatonia, At The Gates, Kreator i mnogim drugim dobro poznatim imenima sa metal scene. (izvor: Nocturne)



Tekst: Dejvid
Foto: Princip / Pixabay

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »