Pronašli smo na tavanu: Grešnici – Rafalna paljba

18:28
Grešnici – Rafalna paljba
Released 1995 / 2007
Label: Yankeesound / Buffalo flying
Genre: hard-rock
Review: Dejvid


Beogradska grupa Grešnici, izuzimajući manje prekide, aktivno postoji više od trideset godina. Prvi album su izdali davne 1987. godine za slovenačku etiketu MML pod nazivom "Zbog tebe sam dugu kosu puštao na rep". Kako i sami kažu, prvenac je sa svim svojim slabostima bio slika tadašnjeg trenutka benda (i spoj muzičkih afiniteta tadašnjih članova). Tek drugim izdanjem "Rafalna paljba" iz 1995. godine, Grešnici su uobličili zvuk koji manje-više neguju i do danas.

"Raflana paljba" donosi osam numera. Album bi se slobodno mogao podeliti na dva dela (moguće da je raspored pesama s namerom tako postavljen) gde imamo prve četiri pesme sa izraženo angažovanim temama, dok na B strani preovladavaju subjektivnije teme. Takođe, evidentno je i postepeno opadanje u žestini i tempu, pa kako se bližimo kraju albuma, tako se ide ka nešto sporijim i "mekšim" numerama.

Zvuk je zaista teško okarakterisati i svesti pod jedan žanr, jer na momente imamo uplive roka, panka, metala... Produkcijski gledano, album sigurno nije doneo ništa revolucionarno za to vreme, ali, tematski i te kako zavređuje pažnju. Sa ove vremenske distance postalo je stereotipno govoriti o medijskom mraku i društvenim prilikama devedesetih, ali, jedno je sigurno. Trebalo je imati opasnu petlju pa izaći i direktno sasuti: "Trula koalicija vojska i policija" ili "Okupacija / Medijska manipulacija / Vojna policija / Mobilizacija / Balkanizacija / Militarizacija / Vojna policija /..."

Ovom prilikom ne želim nimalo da potcenim pesme kao što su "Snežana", "Nebeska kraljica", "Odlazi"... koje obiluju ljubavnim motivima, i kao takve lagano se mogu posmatrati odvojeno od muzike, kao čista lirika. Međutim, pesme "Blesav grad", "Trula Koalicija" (inspirisana istoimenim bendom i kolegom za mikrofonom – Skakijem), "Balkanski rat", "Kad bi"... ostaju kao reprezent jednog vremena, koje umnogome ne odudara previše od sadašnjih prilika u čitavom svetu.

Grešnici su i danas aktivni, nastupaju po klubovima i festivalima, a povremeno nas obraduju ponekim singlom. Sasvim tiho, nenametljivo, bez prevelike medijske pompe. Iako su možda imali priliku da u jednoj meri komercijalizuju celu priču, oni i dalje plivaju na marginama andergraunda; direktno, nenašminkano i dečački iskreno!

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »