Mićo Krnjac (Otvoreni prelom): "Ovo vreme je idealno za punk"

11:39
Za novi broj Principa razgovarali smo sa Mićom, pevačem benda Otvoreni prelom iz Sente. Povod intervjua je krajnje jednostavan. Otvoreni prelom je neposredno pred ovaj broj „izbacio“ prvi album „Samokontrola“. O tome, počecima benda, sadašnjim aktivnostima, kao i drugim bitnim i manje bitnim stvarima… pročitajte u sledećim redovima. 

Na početku, predstavi našim čitaocima bend Otvoreni prelom u nekoliko rečenica…

Prvo želim da pozdravim sve čitaoce vašeg fanzina i naravno tebe. Otvoreni prelom je hc/punk bend sa severa Bačke, tačnije iz mesta Senta. Momentalno, pored Tamaša, Simketa i mene, u bendu su Kristian (Horgoš) i Ivan (Vrbas). Sviramo iz ljubavi, ubeđenja i u ime istine! Ljudi, koji su nas slušali live ili na neki drugi način, znaju o čemu pričam. Naš je cilj da sviramo što više i na taj način upoznajemo nove prijatelje i bendove. Na dobrom smo putu...

Pre par dana izašao vam je prvi studijski album "Samokontrola". Koliko ste zadovoljni postignutim na tom albumu, kakve su reakcije prijatelja i publike benda?

Da, u pravu si. Početkom marta meseca smo konačno finalizirali sve oko albuma i to je poklon prijateljima i ljudima, koji prate Otvoreni prelom. Naravno, da se pored slušanja može skinuti i ceo album za free (otvoreniprelom.bandcamp.com). Ja lično sam veoma zadovoljan, a i ostali drugari iz benda. Prijatelji su veoma srećni i zadovoljni i baš njihovi pozitivni komentari su dodatni elan da i dalje nastavimo na istom tragu i sa još više volje. Sada kada smo "upakovali" već svima dobro poznate naše pesme na studijski album, sada možemo na miru da se okrenemo i posvetimo radu na novim pesmama. Inače, CD će vrlo brzo biti dostupan svima, koji žele da ga imaju u kolekciji. Još da napomenem da je i ovaj album, kao i "Totalna agresija" (live izdanje iz 2010) urađen u DIY varijanti. 



Nastali ste 2008. godine... Zašto vam je trebalo čak osam godina da se oglasite prvim albumom?

Ehh... Sada se suzdržavam da ne budem prost (smeh). Iskreno, baš nas je bilo briga. Kao i sve drugo oko benda, pa i oko albuma, radili smo i radimo po našim nahođenima i kako nam najviše prija i godi. Bez pompe i nekog moranja radimo i uživamo u tome. Nisam mišljenja da pošto–poto moramo da jurimo albume i da smo na taj način pogrešili. Ne trudimo se da "igramo" po pravilima i nećemo. Kada budemo želeli i osećali da uradimo novu pesmu ili album – uradićemo tako. Nisam mišnjenja da je bitno štancati pesme i albume i truditi se da ih bude što više, a da pritom sve to izgubi smisao. Ako me razumeš šta želim da kažem. Dok prijatelji preslušavaju i uživaju u ovom albumu, mi rasterećeno radimo nove pesme. 

Pomenuti album vam daje repertoar za celu, samostalnu svirku. Da li pored toga ubacite i poneku pesmu od drugih bendova? Kakav je uopšte tvoj stav o "kaverima"?

Naš sadašnji repertoar je nekih 45 minuta brze i energične svirke. Tako ti je to kada su pesme brze i kratke (smeh). Što se obrada tiče, imali smo ih par. I sada ih sviramo na koncertima, ali kako naše nove pesme budu dolazile, obrade će sve ređe biti na repertoaru. One su nam dobro dolazile da vremenski dopunimo repertoar.

Na kojim bendovima su "odrasli" članovi Otvorenog preloma? Koji od njih sada utiču na vaš zvuk?

Ja ne mogu da odgovorim u ime drugih članova, ali ću se potruditi da dam što jasniji odgovor. Simke je svirao u više bendova ranije, ali je ovde našao sebe. Tamaš je pre nego što se pridružio Otvorenom prelomu, svirao u crust bendu Lepra tj. uporedo je svirao i tamo i u Otvorenom prelomu!Kristian je više zaljubljenik u treš zvuk, a ja lično sam pristalica radikalnije, ideološke priče. Nakon što je Tihomir napustio bend, Ivan (basista) je nedavno došao i odlično se uklopio i snašao. Ne trudimo se da ličimo na druge bendove, ali naravno da svako od nas privatno preferira i sluša ono što želi. Ne slušamo iste bendove, ali to nam uopšte ne smeta da stvaramo zajedno unutar našeg. Čak mislim da je to sasvim u redu...

Senta je mali gradić na severu Srbije. Reci nam, da li je to mesto u prošlosti imalo autorske pank (ili uopšte rokenrol) bendove koji su ostavili bilo kakav trag? Kakava je situacija danas?

Da, Senta je miran mali gradić sa severa Bačke, koji je smešten na samoj obali reke Tise. U Senti je uvek bilo dobrih bendova, ali je samo mali broj ostavio trag iza sebe. I danas se mladi trude, sviraju, ali sve to drugačije zvuči i izgleda od kada je nastupilo ovo "moderno" muzičko doba. Znam da tačno razumeš o čemu pričam. Malo je old school bendova! Sem nas, u Senti momentalno niko ne svira punk. 

Kako na vas gledaju ostali sugrađani? Ima li među mlađim naraštajima pankera, ili možda fanzinaša?

Prethodni odgovor bi mogao da bude odgovor i na ovo pitanje, ali ću malo dopuniti mišljenje. Ostali sugrađani nemaju šta da nam prigovore, jer i samo znaju da je ovo sve iskrena priča i nikoga ne zakidamo, bar ne materijalno. A to što neke pominjemo u pesmama, niko nam do sada nije zamerio. Odgovor na drugi deo pitanja je možda razočaravajući, ali momentalno nema mladih fanzinaša. Pankera uvek ima među mlađima, ali sve manje je to prava priča. Da me ne razumeš pogrešno, ima dobrih i iskrenih likova, ali sve manje. 

Društvo u kome živimo samo po sebi je dovoljna motivacija za stvaranje i sviranje panka. Da li pesma konkretno može bilo šta promeniti ili je ona samo filter za pražnjenje negativne energije?

Da! Ovo vreme je idealno za nove teme i tekstove, jer je pravde i istine sve manje, pa uz takav splet okolnosti imam motivacije i inspiracije da sve to stavim u svoje pesme. Ne težim da napišem mračan i negativan tekst, ali ne želim ni da pevam o lažnoj sreći i ljubavi. Samo je istina pravi put! Mislim da jak tekst i poruka, mogu da probude bunt unutar mladih ljudi ili da ih makar usmeri u pravcu šta je ispravno u ovom današnjem svetu, a šta je manipulacija, iskorišćavanje "malog" čoveka, itd. Naravno da jeste oslobađanje neke višak, negativne energije, ali isto tako dok sam na stejdžu, osećam se fenomenalno. 

Pred sami kraj... Naše čitaoce uvek najviše interesuju anegdote. Dosta ste proputovali, nastupali ste na nekoliko festivala van naše zemlje... Ima li u svemu tome neki događaj ili momenat koji ćete zauvek pamtiti (po dobrom ili lošem, svejedno)?

Dobro pitanje. Anegdota ima puno. Mogao bih satima da ti pričam, ali izdvojiću jedan slučaj. Pre par godina smo po prvi put imali tour po Češkoj Republici. Tog dana smo svirali u mestu Kunin na Core festu. Posle nastupa ispred kluba su nas "nahvatali" neki lokalni alkosi i maltene primorali da pijemo sa njima u nekakvoj birtiji. Kod njih je praksa u kafani da se pivo pije u kombinaciji sa džinom. Tako je bilo i ovog puta. Nekome je godilo, a nekome nije. Simke se u jednom trenutku požalio na problem sa želudcem i varenjem te je prišao šanku i pitao konobaricu da mu da sodu bikarbonu. Naravno da žena nije razumela šta je tražio i ona mu je u čašu sa vodom izmešala neki prah. On je to popio i bilo mu je još gore, bljuvao je kao fontana. Ostatak praha tj. kesicu mu je spakovala da mu se nađe. Tek kasnije kada smo pročitali o čemu se radi, videli smo da mu je gospođa dala prašak za pecivo, koje mu je napravilo haos u stomaku. Eto jedne anegdote, ali je sve to izledalo mnogo komičnije tada i na licu mesta (smeh)

Promocija albuma. Hoće li biti svirki u vašem gradu ili Subotici (kao većem regionalnom centru) u skorije vreme? Planirate li ponovo neku turneju van naše države?

U planu je promocija novog albuma u Senti i za tu priliku ćemo pozvati nekoliko bratskih bendova, sve iskrene prijatelje i sve one koji prate Otvoreni prelom! O tome će svi biti blagovremeno obavešteni. U Subotici smo 14. maja u klubu Clash sa još dosta bendova. Biće to fešta za pamćenje. Nedelju dana pre toga smo u Mađarskoj (Segedin). U toku su dogovori oko svirki u BiH i Hrvatskoj. Sada 25. marta smo u mestu Banska Bystrica (Slovačka) i 26. marta imamo koncert po treći put u gradu Ostrava (Češka Republika). Tamo smo uvek rado viđeni i lepo dočekani! Samo reči pohvale imam za te ljude. Nije nam dosadno... u to ne sumnjaj.

Intervju pripremio Dejvid
Razgovor izvorno objavljen u 5. broju Principa >>>

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »