10 TIPOVA GITARISTA (drugi deo)

22:22

Naš čitalac Misha Mashina pobrinuo se za drugi deo teksta o tipovima gitarista. Ko nije čitao prvi deo, može to učiniti OVDE, ko jeste, neka uživa u nastavku.



Skejter – Svira svih pet akorda (zajeb'o je i Ramones-e!), ali sve vreme skače okolo, šutira basistu i kezi se u mikrofon, iako mu je glas sitniji i tananiji od Fat Mike-ovog. Zna da izvuče i neku rif-solažu, ali to zahteva stajanje u mestu, pa batali posle 10 sekundi jer mu je dosadno. Uvek je nasmejan i nosi kačket, mada mu frka kad se oko njega šetaju irokezi, a on ošišan. Oboji patike u crveno i parira.

Slemer – Zna tri dž-dž i drnd-drnd rifa, ali mlati glavom i metarskom kosom tako iskusno da pomisliš da je u pitanju dž-dž-drnd i drnd-drnd-dž! Inače je mica, mekog i blagog glasa, peva kao kastrat, a farmerke mu toliko uske da ne znaš šta je u njima. U slobodno vreme vrti Thin Lizzy-a i Wishbone Ash, ali ne sme da prizna ekipi. Ne pije pivo.

Top of the pops – Uvežbao je dva-tri ekstravagantna pokreta rukom, usavršio hod dok svira dva akorda (a bubnjar piči The Cult "Little Devil" fantazmagorični ritam, umire od dosade) i merka devojke u publici. Svira solo gitaru, ali ritam-gitarista izvlači sve što je bitno, dok ovaj samo mlatara tamo-vamo po bini. Nosi šal na +30C, skida se go na -10C. Pevač ga mrzi, ali ovaj dovlači cice na svirku.

Džezer – Savršeno improvizuje i svira sve skale (zna i razliku između dorske i jonske), ali je operisan od ritma. Uopšte ne prati bubnjara (koji inače ne prati nikog u takvom bendu), pa se svi krste koliko je to eksperimentalno i alternativno, a zapravo ne mogu dva puta da odsviraju ni 10% isti aranžman. Sviraju jednom nedeljno u nekom klubu i svi ih pamte kao "onaj bend gde gitarista razbija", iako gitarista svira veće šablone od šablona B.B.King-a.

Skakavac – Svirao je pank jedno pet godina, ložio se na Sham 69 i Cockney Rejects, ali je skontao da to ne sluša komšinica sa drugog sprata, pa je rešio da "secka". Ska je za njega isto što i pank, samo clean gitara u kontri, te mu svaka pesma zvuči isto. Ubeđen je da svira ska, iako ne razlikuje ni blue beat od doo wop-a, a kamoli ska od regea. Komšinica ga ne jebe ni 5%, smuvala se sa njegovom sestrom. Posle počeo da svira folk, jer i ne vidi neku razliku.

Pravi panker – Voli on pank, ali su mu Minutemen i Fugazi vrh vrhova, te ne razume zašto pankeri misle da je svaka promena u pesmi bogohuljenje. Na svirci okreće leđa publici, peva gledajući u pod i gunđa dok cevči sok. Ne zna za akord, ne zna za rif, ali jede malu decu na gitari. Obično ga niko ne shvata ozbiljno i čude se kako uopšte svoje sviranje smatra pankom. Na pivu priča samo o anarhiji, ali ne nosi bedževe i martinke, pa ga uniformisani likovi ne kontaju.

Skinoid – Misli da su ska i oi rasisitčka muzika, pa se više stara da mu na levoj masnoj sisi bude istetovirana svastika, nego da svira nešto više od Bajage na distorziji. Zna svih šest akorda, ali prati pevača, tako da to ni na šta ne liči (pevač je ubeđen da su zajedno kataklizmično-orgazmično seksi, ali kad se zajedno znoje to je više homo). Obično za društvo svira Bijelo Dugme jer, na kraju krajeva, to zvuči "belo".

Ulični svirač – Jebe mu se za žanr, svira na onoliko žica koliko ima - dve su plastične, dve bakarne, a dve metalne (kada ima svih šest). Zaradi 200din dnevno i sit se ispriča sa komuanalnom policijom. Devojka mu je umetnica, pa ga razume, a on noću lepi plakate SNS-a i proklinje majku božju. Živi kod dalje tetke na koju se potajno loži. Odlično zna francuski, svirao je na pariskim trgovima devet puta, u Hard Rock Cafe-u je jednom popio pivo.

Umetnik između četiri zida – Ima par razreda niže muzičke, svira tehnički savršeno jer je generacija koja ne mora da skida pesmu na sluh - kada ima tablature na netu. Komponovao je nekoliko albuma, više od 200 minuta muzike, ali samo ih je mama čula. Skroman je, stidi se, najbolji drug mu je šaban, ali mašta da svira sa Bouvijem. Sad mu se san srušio, pa sanjari o ekskurzijskoj svirci, dok uči biologiju.

Antisluhista – Ujak mu je jednom rekao da je apsolutni sluhista jer je pevao "Na kraj sela žuta kuća", pa se dečko uobrazio iako ne zna da svira ni "Kad sam bio mlad" od Čorbe. Smišlja tekstove i komponuje pesme, uvek isti ritam, uvek trzalicom gore-dole po žicama, smorio je i Oasis, ali na odmoru u školi, pred raspust, pokupi najviše uzdaha. Posle okači gitaru o klin i postane menadžer.

Misha Mashina

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »