Revolucija traži žrtve (deo treći)

15:18
Bilo kako bilo, nešto se treba činiti. Ako ne budemo mi, onda sve probleme ostavljamo sledećim koji će nam sa razlogom pominjati sve po spisku svaki put kada se sapletu o prepreke koje im mi postavljamo ili koje smo sami nasledili ali ih vešto ih zaobilazimo. Naši prethodnici su to činili misleći da su poslednji (kao da su se malo zajebali) a da li smo mi iole evoluirali ili nismo znaće neki sledeći kojih će biti. Suprotnost od hrabrosti nije kukavičluk već udobnost, reče neki lik. Hoćemo li učiniti išta? Koliko nam je prijatno da samo jedemo, pijemo, spavamo, kenjamo i tako u krug? 
Lupiti šakom o sto je tako “naški” i prohujalo s posledicama, ali na sličan u isto vreme i koristan način, može se slična metoda primeniti veoma lako. Snaga udara šake o sto može promeniti raspored stvari koje se na njemu nalaze, a u najekstremnijem slučaju iste katapultirati na pod. Pokretač tog procesa je ljutnja, bes ili lumperajka, a rezultat tog gesta je još ljutnje, još besa ili tuča i telesna oštećenja. Ništa od ovog ne vodi ičemu dobrom pa zato je moj drugi predlog u stvari ovo...

Verovatno ste već čuli da su posetioci stadiona na nekim koncertima ili sportskim dešavanjima svojim skandiranjem, nemirom ili čime već, naneli oštećenja na stadiona, pa se krenulo u smanjavanje količine prodajnih karata kako ne bi došlo do ogromnih oštećenja objekta. Lampica!

Dogovorimo se da npr. 14. maja 2016. tačno u podne, po recimo evropskom vremenu, svi zajedno počnemo skakati u mestu i da to činimo tačno jedan minut. Mislim na sve stanovnike planete, naravno. Zamislite samo koliko bi potres mogli izazvati takvim gestom! Zamislite samo kako bi nas sam taj čin da išta činimo zajedno, ojačao i ulio nam veru u bitnost i vrednost postojanja! Zamislite NAŠU snagu! Zamislite kako bi neko shvatio da smo shvatili.

Negde sam video crtež na kome ribica pokušava da pobegne od velike ribetine, ali nešto kasnije primetim da je i ova velika ribetina ustvari skup malih riba ali u jatu koje izgleda kao pomenuta ribetina. Odaberite da li ćemo napraviti jato ili ćete napraviti jato. U svakom slučaju za mogućnost još jednog “failura” predstaviću vam i treći predlog akcije koju može apsolutno svako ponaosob sprovesti.

Odaberite bilo šta od priloženog:

Pomoći starici, starcu ili nesposobnom da predje ulicu (otpratiti kamo se uputio/la), prići osobi koja je vidno u problemu i saslušati je (pomoći joj), baciti novčić onom kome je preko potreban (možda bi vam ionako ispao iz džepa). Činiti!

Nenad Gvozdić

* Esej objavljen u 4. broju Principa >>>

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »