Bilbord – Razbiti mrak bojama zvuka [recenzija]

09:34
Bilbord – Razbiti mrak bojama zvuka
Released 24. 08. 2015.
Label: DIY?
Genre: Indie Rock / Psychedelic Rock
Review: Tihomir Škara

Indie rock ne nudi ništa novo, ali se opet svaki bend po nečemu ističe i razlikuje od drugog, iako svi stvaraju po proverenom receptu. Bilbord ima zanimljive numere, a ono što se na albumu izdvaja kao vodilja je taj karakteristični Beatles vokal. 

Generalno, zvuk je kombinacija britanskog roka sa sredine i kraja prošlog veka, uz moderne detalje. Topli overdrive tonovi prekriveni su horskim pevanjem, oštrom bass linijom, a sve numere se mahom završavaju u Frusciante stilu, sa brdom efekata koji daju svemirski prizvuk. Tekstovi su jednostavni, prosti, pevljivi, ne nosu preterano zaokruženu i skrivenu poruku, već su ogoljeni od krupnije filozofije i lako je identifikovati se kroz njih. Mahom su emotivni, uglavnom o onim izigranim emocijama i načinima prevazilaženja toga.

Često se zamerka stavlja na neadekvatan raspored pesama na albumu, a ovde toga nema. Deset pesama, svaka na svom mestu, i pogođena je apsolutno prava kombinacija. Deset pesama se moglo rasporediti na nešto više od tri i po miliona načina (deset faktorijel, ako me škola dobro služi), a momci su uboli pravu kombinaciju. Tok je skoro neprekidan, emocije talasaju i nema stihijskog smenjivanja, već se sve blago spušta i onda podiže.

Produkcija je mogla biti za nijansu zategnutija, a zvuk zbijeniji, jer ovako zvuči malo klimavo, mada sa druge strane baš takav zvuk odiše stilom indie rock-a. 

Možda neke stvari gore zvuče kao zamerke, ali ne treba ih tako shvatiti. Ovo je zaista lep, melodičan i opuštajući album. Ne zahteva neko preterano predznanje ni uverziranog slušaoca, i zato je univerzalan i svima prihvatljiv. Da su radio stanice malo manje zavisne od zapadne produkcije, ovaj album bi trebale da uvrste u svoju svakodnevnu listu.

* Recenzija objavljena u 4. broju Principa

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »