Sve je spremno za treći PSIHODELIČNI VAŠAR u Beogradu

09:11
PSIHODELIČNI VAŠAR 2015.
PETAK, 18. DECEMBAR 2015. U 12:00
DOB // AMERIKANA & KLUB

Ovogodišnji, treći po redu, Psihodelični vašar / Psy Fair vol. 3 održaće se u Domu omladine Beograda 18. decembra. “Psihodeliju smo definisali kao spoljašnju manifestaciju dubokog unutrašnjeg sadržaja.”, kažeDraško ‘Drak’ Nikodijević, osnivač ovog festivala. “Čiste psihodelije više nema još od 1969. godine, ali je zato, kao takva, postala integralni sadržaj skoro svakog vida avangardne umetnosti danas.” nastavlja Drak.


Festivali su postali veoma predvidiva komercijalna disciplina, pa se kao konfekcija, ista imena provlače na svim festivalima. Jedna od ideja Psihodeličnog vašara jeste da se na jednom mestu pojavi veći broj avangardnih umetnika i duhovnih radnika koji će publici pružiti nesvakidašnji, kvalitetni sadržaj bez obzira na komercijalni rejting kod mejnstrim publike.

Dosadašnji Psihodelični vašari, održani u decembru 2013. i 2014. u Domu omladine Beograda, prvenstveno su se fokusirali na akademski “retro” pristup ovom konceptu; uglavnom je fokus bio na psihodeliji “nekad i sad”, dok se ovogodišnji festival fokusira na psihodeliju danas sa pogledom u budućnost i to u jednom veoma praktičnom, iskustvenom, čak interaktivnom smislu. U plemenskim zajednicama nema jasne granice između izvođače i publike, pa će na ovogodišnjem psihodeličnom vašaru publika u znatnoj meri postati deo festivala. Zato smo klasične eksponate likovnih umetnika ove godine zamenili projekcijama digitalizovanih slika i fotografija, biće više ambijentalne/elektronske muzike nego ranije. Novina ove godine jesu radionice i “chillout room”. Radionice će se dešavati tokom popodnevnih sati, veoma su praktične i osmišljene su tako da polaznicima nude inspiraciju da kroz umetničko delo ili meditaciju izraze svoj duboki unutrašnji sadržaj. "Chillout room" će funkcionisati u večernjim satima i nudi relaksiranu ambijentalnu opuštajuću atmosferu.

Posebnu pažnju ove godine privući će VR, odnosno “virtuelna realnost”. Posetioci će imati priliku, ne samo da vide, već i da dožive ovu vrstu digitalnog ugođaja, da “uđu” u video igre, a ne samo da ih izvana posmatraju. Kao i na sredjevekovnim vašarima, tokom celog dana biće prisutni prodavci nakita i umetničkih predmeta, klovnovi, gutači vatre i drugi interesantni likovi.

U centru interesovanja je muzički deo programa, u sali "Amerikana" koji počinje u 21 h. Nastupaju trenutno najinteresantniji predstavnici alternativne rok muzike u Srbiji: četiri benda iz Beograda, jedan iz Novog Sada, jedan etno hor, DJ Lošmi Sajberbaba i čuvena pesnikinja Nina Živančević, koja će specijalno za ovu priliku doleteti iz Pariza. Plus: radionice, prodajna galerija, video instalacije, fotografije, likovna umetnost i mnogo drugih psihodeličnih sadržaja.






PROGRAM:

13:00 Radionica "Origami"
Instruktor: Branko Vitas, reiki sen-sei 
Origami je tradicionalna japanska veština kreiranja umetničkih predmeta od papira. Zabavno i lako!

15:00 "Psychedelic rock paintings"
Instruktor: Jovan Jović dipl. grafičar likovnih umetnosti 
Polaznici radionice će sami moći da crtaju i slikaju i lepe kolaže na papirima. Stvaranje crteža i slika vodi ka pokretanju ituicije i razvoju psihomotornih funkcija kako kod dece, tako i kod odraslih .

17:00 "Meditacija u pokretu"
Instruktor: Ksenija Lea Ronai, sertifikovani instruktor joge 
Bazična zen meditacija za harmonizaciju tela i uma i opuštanje nervnog sistema. 

18:00 Peformans poezija
Instruktor: Nina Živančević, pesnik, performer 
Čuvena pesnikinja Nina Živančević će polaznicima preneti svoja iskustva u stvaranju performans poezije.

19.00 Radionica "Šamanski drum circle"
Instruktor: Draško ‘Drak’ Nikodijević, reiki sen-sei 
Oslobodite sopstveni ritam kroz bubnjanje i ples. Ritam kao sredstvo harmonizacije tela i duha i duboke unutrašnje samo-spoznaje. 
Donesite svoje udaraljke i instrumente. Za sve uzraste. Prethodno iskustvo nije neophodno.


Bendovi koji će učestvovati na ovom festivalu u večernjem program su:

21.00 Uzdarje, etno hor
21.20 Nina Živančević, pesnik
21:30 Multietnička Atrakcija, drums + bass
22.15 Voja Bešić Bend, rok 
23:00 dreDDup, electro/industrial/goth
00.00 White Rabbit band, post-punk
01.00 XanaX, electro pop
Lošmi Sajberbaba & DJ Crew

Cena ulaznice za koncert će biti 300 dinara.


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »