Ovako je proteklo drugo veče Streetriffs festivala

09:42

Festival Streetriffs održan je i ove godine na istom mestu kao i prošle - u beogradskom klubu Sioux. Festival koji promoviše ulični zvuk (pank, ska i hardkor) ponovo je okupio eminentne izvođače, kako iz Srbije, tako iz regiona. Pošto sam bio sprečen da posetim prvo veče, izveštavam o drugoj večeri kojoj sam, logično, prisustvovao. 

Led je probio beogradski ska sastav Nek' svira ko 'oće. Malobrojna publika nije ostala ravnodušna na vesele tonove koji su dopirali sa bine, pa ih je velikodušno dočekala plešući, praveći šutke i horski pevajući. Stiče se utisak da bend, iako mlad, ima dobru bazu fanova. Perspektivno! Ako nastave ovim tempom, daleko će dogurati! Nakon njih na red dolazi Drink or die iz Petrograda. koji je sirovom, beskompromisnom svirkom i bizarnim ponašanjem na bini napravio pravu hardkor atrakciju. Očigledno ne razumejući koncept pank koncerata, obezbeđenje je pregrubo postupilo prema fanu koji se popeo na binu ne bi li uspeo da se dokopa mikrofona i to je jedina negativna stvar koja se dogodila ove večeri. Skakanje sa bine u/na publiku, korišćenje megafona od strane drugog vokala, otimanje mikrofona... predstavljali su bučnu atmosferu što se pokazalo kao dobra uvertira pred Cepene Ćunke

Ladovčani su bili na visini zadatka. Višegodišnje iskustvo koje poseduju im je pomoglo da "nateraju" jezgro odanih fanova da horski pevaju mnogobrojne hitove koji su se ređali kao na traci:"Šabane, Šabane", "Duhovi ulice", "Kad dodirnem sećanja", "Dečko koji ne obećava"... Na samom startu, par fanova iz prvog reda je razvilo zastavu Cepenih Ćunaka što je posebno iznenadilo sam bend, pa se tokom obraćanja publici moglo osetiti njihovo uzbuđenje zbog sviranja u glavnom gradu naše države. Neki fanovi su emotivno doživljavali pesme Ćunaka što je ostavilo oštar utisak i pokazalo koliki je njihov značaj na pank sceni i zašto imaju malobrojnu, ali odabranu i vernu publiku. Bila mi je velika želja da čujem ovaj bend. Nisam pristrasan, ali nisam ni razočaran. Jorgovani su svirali nešto kraće nego ostali, pre svega jer su uskočili umesto Antifrizz-a koji je otkazao svirku i zvučali solidno! Kao i ostali izvođači, dali su sve od sebe, a publika je to znala da ceni i uzvrati im istom merom. Harizma koju poseduje pevač Jorgovana (poznatiji po solo projektu Deponija bend) i način na koji komunicira sa publikom moraju da se dožive uživo jer je teško opisati taj čin. Iako mi se sam koncept benda Jorgovani ne dopada preterano, skidam kapu za šou koji su napravili i sigurnost koju poseduju. Svirali su stvari gotovo sve stvari (jer imaju dva EP-a po 4 pesme) i jednu novu, rađenu sa Šemsom iz Brkova (koji nije bio specijalan gost) "Zbogom majko odvede me kurva". 

Za sam kraj večeri ostavljeni su gosti iz susedne Hrvatske, biću slobodan da tako kažem, zvezde regionalnog panka - zagrebački Šank! Ne želim da nipodaštavam ni jedan bend koji je svirao ove večeri, ali Šankeri su očitali lekciju svima, ne samo učesnicima Streetriffsa, već i mnogim drugima koji važe za kultne regionalne pank bendove. Čvrsto, usvirano, ubedljivo! Verujem da su i sami bili iznenađeni bazom fanova koju imaju u prestonici Srbije, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da i 20 godina nakon krvoločnog raspada bivše SFRJ i dalje postoji ljudi koji šire međunacionalnu mržnju. Šankeri su otprašili šmekerski - sa mnogo muda i energije, a sa malo ustručavanja što se pokazalo kao dobitna kombinacija! Publika je sve vreme ludela pred binom, horski pevala, pravila šutke... a pred sam kraj koncerta se grupica fanova ispela na binu i zajedno sa bendom otpevala par stvari. Rifovi koje izlaze iz laboratorije zvuka ove zagrebačke momčadi je sama po sebi interesantna i ako ikad budete u prilici, ne propustite da ih čujete! Šankeri, svaka čast!

Vreme je da sumiram utiske! Streetriffs je bio dobar, i zbog svirki, a i zbog same organizacije. Sve je proteklo korektno! Ono što je donekle pokvarilo utisak je neispunjen prostor. Mada, sve više počinjem da verujem da je to realno stanje stvari, a ne mali odziv publike. Vidimo se dogodine! 

Arturo Bandini


Galeriju sa obe večeri Streetriffs-a možete pogledati OVDE

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »