Bolesna Štenad - Desiće se lepe stvari (recenzija)

23:12
Bolesna Štenad - "Desiće se lepe stvari"
Released 2015
Label: Rock Svirke
Genre: Punk
Review: Arturo Bandini

Beogradski pank sastav Bolesna Štenad (iliti štenci, kako ih je nazvao moj kolega Marko) su objavili drugo studijsko izdanje pod imenom Desiće se lepe stvari za Rock Svirke Records, koje je bilo najavljeno singlom Život je lep.
Ovo izdanje neće promeniti ništa značajno ni na domaćoj (a pogotovo na inostranoj) muzičkoj sceni, niti u privatnom životu individue koja se usudila da presluša ovaj album. Pre svega, album ne sadrži ništa što nije već viđeno (ni u muzičkom, ni u idejnom, ni u tekstualnom smislu), ali obiluje ogromnim količinama sirovog pank zvuka, crnohumorično-satiričnih tekstova obojenih velikom dozom sarkazma i zrači nekom bizarnom „BIGZ“ energijom koja je mene obuzimala sve vreme tokom slušanja i slika koju BŠ dočaravaju je toliko verodostojna i opipljiva, da sam sve vreme imao utisak da se nalazim u prostoriji u kojoj održavaju probe.
Bitno je pomenuti da je producentska palica bila u rukama velikana domaćeg rokenrola Nikole Vranjkovića, koji je uz pomoć Gos'n Bandara iz Piknika odradio očekivano dobar posao i u produkcijskom smislu nema mnogo odudaranja od prethodnog izdanja „Loše loše“. 
Ako vas interesuje kako zvuče bendovi koji vežbaju u trenutno najznačijem i najpoznatijem stecištu srpske alternativne scene – gorepomenutom BIGZ-u – Bolesna štenad su svakako bend koji ne smete izostaviti sa liste stožera Nove srpske scene, pored pregršt drugih mladih alternativnih bendova.
S obzirom da je u panku došlo do prezasićenja i da vlada „mračno doba monotonije“, ovi beogradski momci i devojka (za bubnjem) su uprkos ovoj činjenici uspeli da zadrže određenu dozu sopstvenog, prepoznatljivog zvuka bogatog prštećim distorzijama i čvrstim šamaranjima bubnja. 
Album sa optimističnim naslovom sadrži 11 pesama i svaka je priča za sebe, ali bih izdvojio pesmu koja će sigurno izazvati podeljena mišljenja među slušaocima, a to je stvar Multietnička atrakcija u kojoj su „popljuvani“ mnogi velikani domaćeg rokenrola, počev od producenata ovog albuma, preko Koje iz Discipline kičme, do Kojota iz Eyesburna. 
Lično smatram da je ova pesma veliki omaž ovim ljudima, a pogotovo bendu Multienička Atrakcija, koji takođe predstavlja jedan od najvažnijih bendova Nove srpske scene i pretpostavljam da su u dobrim odnosima sa štencima. 
Ova pesma me malo podseća na pesmu Ventilator benda Sukob Interesa, pa sam je i zbog toga izdvojio od ostalih. 
Predlažem da poslušate album. Nećete čuti ništa novo, ali ćete se slatko nasmejati i to je lajt motiv ovog albuma.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »