Kako je mural postao kural

14:56
Tokom jučerašnjeg dana, 16. marta, u Novom Sadu odigrao se nesvakidašnji i nenajavljen događaj. Naime, ekipa molera je uz pomoć građevinske mehanizacije dobila nalog da ukloni dobro poznat mural koji se nalazi na samom izlazu iz Zmaj Jovine ulice, tj. u prolazu ka Ribljoj pijaci. 

Mural prikazuje crnu dvoglavu figuru, koja u jednoj ruci drži knjigu, a u drugoj konce pod kojima je bela marionieta, dok crvena figura postavljena kraj bele, drži makaze i kanap kojim podvezuje noge crnoj figuri. Kako sam Remed, slikar ovog murala kaže: "Ovaj mural za mene predstavlja odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama, kao i simbol oslobađanja čoveka od njih". 

Već davne 2012. pokrenuta je inicijativa da se mural ukloni, ali su se građani izborili i isti je ostao netaknut. Ali igrom slučaja, ili političkim igrarijama pred predstojeće izbore, mural je sasvim tiho, nenajavljeno, čak volšebno uklonjen. Namestiću kratku paralelu: nakon Trampove pobede, naglo je porasla prodaja Orvelove “1984”. Tako mi i ovaj put na um padaju samo dva pojma: Vinston Smit i Ministarstvo istine. Naše je Ministarstvo istine zadužilo poslušnog Vinstona da ukloni mural sa vrlo jasnom porukom, dok će u skorijoj budućnosti osvanuti kakva dijametralna umetnička forma koja će proste podanike ubediti da mural nikada nije ni postojao, da to što je prikazivao se nikada nije ni dešavalo.

Ali, osvešćen građanin ne da tek tako lako na sebe. Preko noći su uklonili mural, preko noći je Čovek i odgovorio. Na sveže okrečenoj fasadi, osvanuo je, ništa više, nego skoro desetometraški kurac. Kurac ovde pokazuje kako pomenuti prosečan, osvešćen građanin odgovara na represiju države i njenih sledbenika Vinstona. Građanin ne poteže za agresivnim sredstvima bilo kakvog tipa, ali takođe ne ispoljava ni pasivnu agresiju u vidu nemih protesta i virtuelnog isterivanja pravde (kao ja sada ovde), već jednostavno dovodi u život onu staru srpsku - džaba ste krečili, dok im Kenda Kolor autolakom iscrtava desetometrašku kurčinu na sveže ofarbanoj fasadi. Nacrtani organ predstavlja jasnu, jednostavnu, prostu i vanvremensku poruku koju Čovek upućuje svom agresoru – od mene možeš da dobiješ samo kurac…


a za ostalo ćemo da se dogovorimo, što bi Dragče rekao.



Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »