Okončan četvrti MOSTOCK: Zvuci pank i rok muzike 'razmrdali' Trebinje

20:46

U četvrtak, 28. jula počela je 4. Gitarijada "Mostock", koja se već četvrtu godinu održava u Trebinju. Ove godine organizatori su odlučili da iz programa izostave takmičarski deo, već da akcenat stave na promociju bendova kroz predstavljanje autorskog rada, uz neizostavno druženje, što predstavlja i najveću misiju ovog i ovakvih događaja. 

Program prve večeri otvorio je mladi trebinjski bend Industrija alata, a oni su se predstavili sa kratkim repertoarom obrada stranih rokenrol hitova. Momci okupljeni u ovom sastavu predvođeni vokalom harizmatične Ruže Petrović nakon nedavnog premijernog nastupa, po drugi put su zasvirali trebinjskoj publici. Trebinje, uz rijetke izuzetke, godinama oskudjeva novim, mladim bendovima, pa Industrija alata u svakom slučaju predstavlja osvježenje, te se nadam da će oni biti primjer mladima da odbace tastature i pametne telefone i late se gitare. Sve u svemu, dovoljno dobro za početak Gitarijade i najavu svirki koje su uslijedile.

A uslijedio je još jedan lokalni bend, u pitanju je Hor Bečkih Šnicala ili skraćeno HBŠ, koji ove godine proslavlja 10 godina rada. Kao vokal ovog benda i potpisnik ovih redova, za nastup HBŠ-a konstatujem da je protekao u mirnoj atmosferi, bez standardnih performansa (to je bilo malo kontra iznenađenje, jer su mnogi očekivali neko ludilo od kostima i ostalog, vis a vis rođendanskog nastupa, ali eto odlučismo se da nastupimo potpuno normalni). Sudeći po reakcijama publike, koja se još uvijek okupljala, polučasovni nastup je naišao na odobravanje. 


Nakon HBŠ-a na redu je bio nikšićki bend Mangrov, pobjednik drugog "Mostock"-a, a oni još jednom potvrđuju da tu titulu nisu dobili tek onako. Kolažom obrada i autorskih pjesama ovaj bend je pokazao da grandž još uvijek živi na ovim prostorima. Njihova svirka je žanrovski najbliža onome što su radili Alice in chains, Soundgarden, Nirvana... 


Momci iz Mangrova su prepustili binu banjalučkom pank-rok bendu Ispad! koji već 14. godinu na sjajan način kroz pjesme govore o svom anarho buntu. Pank trojka je sjajnom energijom napravila presjek dosadašnjeg rada a njihov prvi nastup u Trebinju će definitivno pamtiti trebinjski zaljubljenici u pank-rok. 


Nakon njih, kao najveće ime prve večeri, nastupa smederevska hevi metal grupa Alogia, koja je trebinjskoj publici i te kako poznata, jer su od 2002. u već nekoliko navrata dolazili u grad na Trebišnjici. Bend predvođen braćom Branković, Srđanom i Miroslavom (nastao 2000. godine) iza sebe ima 5 studijskih albuma, a publika je definitivno uživala u melodijama metalaca iz Smedereva. 


Druga noć je donijela dugoočekivani nastup legendarnih pankera iz Gajnica, Hladnog piva, no prije njih su nastupile nikšićke snage, pank bendovi Off Duty i Punkreas. Ovi momci su u Trebinju i više nego rado viđeni, a mnogobrojna prijateljstva ostvarena na relaciji Trebinje - Nikšić su zasnovana upravo na druženju sa članovima ovih bendova. Off Duty je svojim nastupima zavrijedio pažnju mnogobrojnih ljubitelja rokenrola, pa je ovaj melodični pank bend u proteklom periodu zabilježio niz nastupa, od kojih je posljednji bio na Sea dance festivalu u Budvi. 


Nakon njih, nastupaju sjajni momci okupljeni pod imenom Punkreas, a ovi žestoki pankeri, koji se, kao rijetko koji bend, mogu pohvaliti gotovo redovnim nastupima širom Evrope, još jednom su u Trebinju demonstrirali žestoki 'street punk', podigavši atmosferu do tačke ključanja, tim prije što je nakon njih uslijedio nastup Hladnog piva.

Sam izlazak članova Hladnog piva na binu ljetnje pozornice Doma mladih je izazvao erupciju oduševljenja, a oduševljenje je potrajalo skoro 150 minuta, koliko je trajao nastup Kekina i družine. Bazirajući nastup na posljednja dva albuma, uz poneki izlet na starija izdanja, sjajnom svirkom i energijom, Hladno pivo je održalo koncert za pamćenje, na radost mnogih Trebinjaca i ljudi koji su u velikom broju došli iz okoline kako bi ispratili možda i najpopularniji regionalni bend. Poznati trebinjski glumac i radijski voditelj, Darko Kurtović je dodatno podigao atmosferu kada je zajedno sa bendom otpjevao rep dionicu pjesme "Teško je ful biti kul", čime je još jednom potvrđeno da u Trebinju bitiše jaka baza 'HP' fanova. Organizatori Gitarijade "Mostock" su definitivno podigli ljestvicu, omogućivši Trebinju da uživa u nastupu mnogobrojnih bendova, a nastup Hladnog piva svakako predstavlja vrhunac ovogodišnjeg izdanja "Mostock"-a. Uz želju da organizatori istraju u ovoj, nimalo lakoj, misiji, publika s nestrpljenjem očekuje naredna druženja.


Više fotografija izvođača i publike sa obe večeri možete pronaći u galeriji.
Izveštaj: Igor Svrdlin
Fotografije: Jovan Vidaković

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »