Zvoncekova bilježnica – 'beš muziku uz koju ne može da se igra [recenzija]

23:21

Zvoncekova bilježnica – "beš muziku uz koju ne može da se igra"
Released 2016.
Label: Neprijatelj prelazi reku records
Genre: Post-punk / satire
Review: Desya Lovorov


Zabeleženi (ne)dostatak muzike za igranje

Šta reći za bend koji je opstajao i borio se od kraja osamdesetih do današnjih dana, a da se nijednom nije pokorio trendu ili pomamio oslanjajući se na staru, andergraund slavu? Aranđelovačku atrakciju – Zvoncekovu bilježnicu, možeš voleti ili ne voleti, ali ignorisati, vrlo teško. Njihova originalnost u liričkom, a boga mi, i u muzičkom pogledu je neprikosnovena što se tiče srpskog tretmana post-punk zvuka.

Nakon dosta godina, čekanja i nadanja (skoro 20 godina), izbacili su novi album '"beš muziku uz koju ne može da se igra". Tu je i gost, istaknuti rok kritičar Petar Janjatović u singlu "Samo pravo", tu su Tozini ultra-ironični tekstovi, oštra svirka i jedna obrada, kojoj po mom mišljenju ovde nije mesto (problem sa recenzentom i yugo-šatro-disidentom), ali to ne bi trebalo da vas odvrati od slušanja albuma, naprotiv!

Na prvo slušanje, moja reakcija je bila krajnje začuđujuća: bazična rock matrica u prve dve-tri pesme, sa tekstovima sve u redu, Tozino "maslo" i pesnička intervencija... Tu je već proradio crv sumnje, hoće lli, šta će li... Međutim, nastavak albuma je bio po mom očekivanju. Odlična muzika, lirika vrhunska, razumljiva, upućena kritika nekom entitetu koji je u stvari samo društvo, pojedinac i previranja jednog ozbiljnog čoveka, šta god drugi rekli. Prašteće gitare, istaknute bas linije, ritam vozi li vozi, pa se sunovrati... Ono što se meni dopalo kao konzumentu jesu numere "Besan pas" (vrhunska, dopada se i mojoj ženi), "Običan dan", "Zrno slobode", koje odslikavaju Zvoncekove pesme koje, ja lično, najviše volim da slušam. Podrazumeva se da se album sluša ceo, pa onda lepo iskrčkaš favorita u glavi i vrtiš do besvesti.

Moja jedina zamerka ide na dizajn omota, jebeš ga. Nisam ga tako zamišljao, ali, šta da se radi... Omot je samo omot, a dobra muzika je uvek dobra, bez obzira na pakovanje.

Ukoliko volite dubokoumne tekstove koji NE zamaraju, već šamaraju duhovitošću i iskrenošću, muziku koja pršti i gitaru koja u momentima metalski zavrišti, ne časite ni časa, jer uz ovu muziku može i valcer, ma i kolo (ljubitelji znaju zašto) da se igra, ukoliko postoji volja. Skakanje je preporučljivo, naročito ako imaš dete kog zabavlja to što skačeš kao majmunče!

Napomena: Album je za sada dostupan samo na CD-u, a svoj primerak možete nabaviti direktno od samog benda (kontakt: facebook.com/zvoncekovabiljeznica)

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »