TEŠKI SRPSKI ROK na uspešnoj ekspediciji u Nišu @ Black Stage, 03. jun 2016.

12:56

Trećeg juna u klubu Black Stage u Nišu održan je koncert bendova: Rikošet iz Beograda, Decayed Earth i Balkan Revival iz Vlasotinca. Kroz fuziju različitih žanrova, ali u tvrdom rock okviru, malobrojna ali odabrana publika se dobro zabavila, a bendovi su, u prisnoj atmosferi uspeli da prenesu i onaj deo muzičke inspiracije koji često ostane neispoljen.

Prvi je na binu izašao Decayed Earth, bend iz Vlasotinca, oformljen 2013. godine nakon raspada benda Radovi na putu. Žestok alternativni metal sa primesama panka bio je odlična uvertira za ono što će se pretvoriti u pravu inicijaciju prisutnih na bini i ispred nje. Neposrednost muzike koju Decayed Earth svira mogla se očitati i na članovima benda, koji nisu štedeli snagu, pa je publika brzo “pohvatala” melodične rifove i složno podržala svirku.

Balkan Revival, takođe sastav iz Vlasotinca, okupio se ponovo posle skoro dvadeset godina. Može se pohvaliti bogatim repertoarom nastupa devedesetih godina na jugu Srbije, kada je njihov zvuk bio prepoznatljiva kombinacija bluz-obojenih rifova i melodične pank energije, nalik na Pekinšku patku. Bend je na neki način vratio duh nastupa KUD Idijota, koji niška klupska underground scena dobro poznaje i sa radošću pamti. Svirku su završili pesmom “Revolucija”, koja je, može se reći, nezvanična himna večeri i završena je u horskom pevanju svih prisutnih.

Tada se na binu popeo Rikošet, direktno iz publike, konačno rušeći svaki zid između podijuma i bine. Rikošet je nastao u Beogradu 2008. godine iz zajedničke želje članova za eksperimentisanjem sa tvrdim zvukom i građenjem novog muzičkog identiteta tvrdog stoner rock-a u modernom ruhu. Iako bi to poznavaocima domaće scene moglo da zvuči pretenciozno, ovaj put se, na oduševljenje prisutnih, na delu pokazalo da sve to nisu prazne reči. Osnivač i frontmen Miloš Bjelobrk, ujedno i gitarista i tekstopisac, tekstova koji oslikavaju vreme i okruženje surove sadašnjice, tragične prošlosti i neizvesne budućnosti, bez bolećivog sentimentalizma, pravo je oličenje onoga što bi frontmen trebalo da predstavlja. Tehnički odličan gitarista, ali bez straha da eksperimentiše, Bjelobrk je “pržio” gitaru. Nenad Matekalo, bubnjar i multiinstrumentalista i basista Vukašin Davidović, po virtuoznosti i muzičkom znanju nimalo ne zaostaju, a veliki individualni kapaciteti svih trojice članova nisu, kako se to ponekad dešava, ubili zajedništvo i uniformnost benda, već u potpunili i obogatili čitavu kompoziciju, svi zajedno ulazeći u prostore eksperimentalnog, pa i “space” rocka, nalik na psihodelične velikane i sa vidnim uticajem nemačkog Krauta. Prvi album benda snimljen je aprila 2013. I nosi naziv “Deset dinara pažnje u srebru”. Pored velikog broja nastupa u Srbiji, bend je nastupao i u Švedskoj i na mnogim inostranim festivalima. Grupu je, posle prvog albuma, napustio prvi basista Vladimir Sovilj – Sova, a na njegovo mesto dolazi Vukašin. Kvalitetni idejni koncepti, multidimenzionalni aranžmani, bogate solaže, potentne bas linije i neprikosnoveni ritam, niška publika umela je da prepozna i nagradi i odličnu energiju i predanost sa bine nesebično vrati, tako da je, što je najbitnije, energija razmenjena bez odliva. 

Izveštaj: Janja Mijalković i Jovan Veljković

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »