DISCIPLINA NEUKUSU REKLA NE... OPET!

14:05

Kultni beogradski sastav Disciplina kičme (Disciplin A Kitschme) je u subotu 28. maja u Bašti Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu održao koncertnu promociju svog najnovijeg izdanja "Opet." Bend je koncert najavio rečima: "Nije jubilej, nije ni proslava rođendana, ovo je samo veliki koncert najmonolitnije rok pojave na ovim prostorima".

Na zvaničnom fejsbuk iventu je navedeno da će koncert početi u 20:30 h. Sa kojim minutom zakašnjenja, na binu je izašao četvoročlani sastav 16 osam 23. Ranije sam se susretao sa materijalom ovog alternativnog benda, ali mu, očigledno, nisam posvetio dovoljno pažnje, pa je njihov polučasovni nastup na mene delovao šokantno (u pozitivnom smislu te reči) i osvežavajuće. Njihova muzika bi se žanrovski mogla deklarisati kao distorzirani fank sa primesama hardkora. Bend odaje utisak uvežbanosti, poseduje dobru međusobnu komunikaciju na bini, ali i komunikaciju sa publikom. Prepoznatljivu izražajnu crtu bendu daje vokal/frontmen koji tokom izvođenja pesama zauzima beskompromisan stav – energičnost, nonšalancija, plesanje prema sopstvenom nahođenju, igranje sa mikrofonom i stalkom, čitanje teksta sa papira kad dođe do zaboravljanja. Dok se prostor popunjavao, energičan nastup ovog benda se ispostavio kao dobra uvertira za hedlajnere večeri. 

Oko 21:30 h, na binu je izašla "Čudesna" Disciplina Kičme (bubnjar, usnoharmonikaš i pevačica). Novi bubnjar je započeo sa ritmom, da bi se nadovezala usna harmonika i nekoliko minuta je svirana muzička podloga uz koju je pevačica veselo đuskala. Nakon nekoliko minuta, na binu je izašao Koja koji je dočekan ovacijama, vidno zadovoljan, uključio je bas u pojačalo i spektakl je mogao da počne. Prva na listi bila je "Ruke u vis", koja je naznačila publici u kom će smeru ići koncert i odala utisak da se novi bubnjar odlično uklopio u bend.. Set lista je bila sačinjena uglavnom od novih stvari sa albuma "Opet": "Ovisnik o moći", "Samo disciplina", "Zaboravili rokenrol"... između kojih su svirane stvari sa albuma "Kada kažeš muzika, reci mi na šta tačno misliš", "UF"... a odsvirana je i nekolicina pesama napravljenih u prošlom veku, poput "I've got those tehnicolor eyes", "Zeleni Zub"... Bend gotovo da nije pravio pauze između pesama do prvog bisa nakon koga je na scenu izašao gost – Lord Eric Sugumugu, perkusionista i obogatio zvuk. Onda je usledio džem sešn, par poznatijih pesama poput "Neko mora to da spreči" i "Ah, ah kakva sreća", potom i drugi bis (nešto duži od prvog) a ista postava se zadržala na bini. Otprašila je stvari "Buka u modi", "Tata mama", "Betmen, Mandrak, fantom", a na bini im se kratko pridružio i bivši bubnjar Buca, odsvirao je pola pesme na perkusijama i ponovo "pobegao" sa bine.


"Disciplina" je definitivno bila na visini zadatka. Prepoznatljiv zvuk, autentična interpretacija i iskrena energija koja je dopirala sa bine, nagrađena je velikim aplauzom na kraju koncerta.

Prepuna Bašta SKC-a je dobro reagovala na nove pesme, oduševljeno pevala i đuskala uz stare, a napravljeno je i par šutki što me je posebno iznenadilo. "Disciplina" je u ovom dvoipočasovnom koncertu pokazala zašto 35 godina važi za jedan od najvećih bendova na domaćoj rokenrol sceni i potvrdila da će tu ostati dok kod to mogućnosti dozvoljavaju. Koja i ekipa još uvek imaju dovoljno energije i kreativnosti da "Discplinu" drže živom, da neguju autentičan zvuk i izraz, samo je pitanje hoće li biti klinaca novije generacije da produže slavu Zelenog zuba i da "Neukusu kažu NE!".

Izveštaj: Arturo Bandini
Fotografije: Mihailo Marković
Celu foto galeriju sa sinoćnjeg koncerta možete pogledati OVDE.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »