Više od milimetra – EP Vežite decu (recenzija)

09:17
Više od milimetra – "Vežite decu!"
Released 29. 09. 2015.

Label: DIY
Genre: Punk
Review: Dejvid
Post-punk sastav iz Temerina krajem oktobra izbacio je drugi album „Vežite decu“ na kome se nalazi šest novih pesama. Nemam previše informacija o ovom bendu; za njih sam čuo tek pre neke dve godine kada sam poslušao prvi album „…a šta da očekuješ od zemlje čiji je predsednik grobar?“. Pored toga, snimili su i demo 2006. godine, što je valjda i početak rada benda.

Na prvo slušanje stiče se utisak da su ovi ljudi „zalutali“ iz nekih osamdesetih godina. Čista pankerica, sirov zvuk bez previše studijskog „peglanja“, tekstovi nabijeni anarho idejama i porukama… zaista, prava retkost za današnje vreme, bar na našem jezičkom podneblju, gde se većina bendova trude da zvuče perfektno i usvirano, dok je skrajnuta suština, tj. poruka kroz reči i energiju same svirke.  Takođe, izuzetno zanimljiva je kombinacija muškog i ženskog vokala koji se smenjuju od pesme do pesme. Nejasna ( i nepotrebna) mi je poslednja stvar „Šarga Čiko“, verovatno interni fazon ili neka lokalna ličnost. Da ne nagađam. Uglavnom, utisak nakon slušanja celokupnog izdanja je „kratko, ali, jebitačno“. Suština je pogođena, sve je direktno i krajnje beskompromisno. Omot je mogao biti malo kreativniji, jebi ga, makar da na albumu ima jedna pesma koja direktno govori o „religiji kao opijumu za mase“, pa ajde. Ovako, čuvena Marksova krilatica nije previše koherentna sa samim albumom.

Više od milimetra (>mm) je bend koji me podsetio na početke u slušanju pank muzike, kada sam otkrivao more pank sastava i preslušavao ih bez da znam bilo šta o njima, osim samih pesama. Moram priznati da mi sad, kao „novinaru“, ta misterioznost i iščekivanje ne prija previše. Prošlo je vreme (nažalost) kada se o bendovima saznavalo putem štampanih fanzina. Hteli mi to priznati ili ne, interent je postao dominantan i jedini izvor informacija i što je najvažnije, potpuno besplatan medij za oglašavanje i reklamu. Napraviti fejsbuk stranicu ili blog može svako, i to u dva poteza. Ovde sad imamo i odlaske u krajnost, pa nas pojedini bendovi bukvalno na dnevnom nivou nepotrebno zatrpavaju fotkama, obaveštenjima i najavama najava, umesto da se oglašavaju samo povodom svirki ili izlaska novog materijala (što je bio slučaj na prevaziđenom „MajSpejsu“). Ali, to je već druga tema i ne bih više da zloupotrebljavam ove redove pisanjem sopstvene kolumne. Savet za Temerince ostaje, napravite tu stranicu, makar u ovom slučaju nije loše da se pregazi vaš stih „Nikada nemoj ići linijom manjeg otpora“. 
  

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »

2 коментара

Write коментара
14. новембар 2015. 23:53 delete

Zanimljiv album, zanimljiva i recenzija. Jedino se ne slažem oko komantara za poslednju pesmu, meni se jako svidela i zaintrigirala me je da saznam o čemu se radi. Ako saznam, javaljm.
Bravo za bend.

Reply
avatar
17. новембар 2015. 20:07 delete

Hvala na komentaru. Zbog ovakvih bendova i pravimo fanzin.

Reply
avatar