Narednik Lobanja i Vod Smrti – Nitko neće preživjeti (recenzija)

08:26
Narednik Lobanja i Vod Smrti – "Nitko neće preživjeti"
Released 6. 10. 2015.
Label: DIY?
Genre: Death / Thrash Metal
Review: Tihomir Škara
Kada sam počeo slušati metal, malo domaćih bendova sam poznavao. Čuo sam za Narednika Lobanju i Vod smrti, ali mi taj zvuk nikad nije bio previše prijatan. Nekih skoro deset godina kasnije, slušam novi album, i potpuno sam oduševljen. 

Album otvara melodičan instrumental, kratak i odmeren, kao blaga uvertira pred pakleno ubijanje. Slede brzi i energični rifovi, jako sirov thrash zvuk jednostavno usijava atmosferu. Bubanj je tu često sa „kec“ ritmom, a vokal odlično vlada brzim numerama sa sopstvenim half-tempom. Tekstovi su i dalje ratne i razorne tematike, skeptični i sablasni, tako da ne nude veliku raznovrsnost, pa se stiče utisak da se sve može povezati u jednu priču, i da se tekst ne može pogrešiti, da li bio pevan u jednoj ili nekoj drugoj numeri.

Numera „Ratrovanje“ nosi vrlo zanimljiv ritam, nešto što bi se moglo nazvati kao indie thrash (vrlo nakaradan i nemoguć naziv), jer se sav naboj spušta na jednostavnu kompoziciju, koja je prepoznatljiva za mnoge danas moderne tra-la-la bendiće. Zapravo ovde to zvuči vrlo zanimljivo i kreativno, i nije dosadno kao brdo istih durskih srećnih letnjih pesama. Poslednja numera potpuno otpušta napeti ritam, ali se povremeno podigne kroz konkretnije razrade. Ovo je i najduža pesma na albumu, čak devet i po minuta preciznog i oštrog sečenja i prženja. 

Sniman u garaži, a produkcijski i više nego odličan, album donosi sirov i bezobrazan thrash metal, sa povremenim uplivima nekog death momenta. Rat, mizerija, razaranje, bolest, sve su to crne i realne priče pred kojima sklanjamo pogled, a čije nas urokljive oči neumorno posmatraju.

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »