Čvrge - Svakidašnja žurka u mom gradu (recenzija)

21:10

Čvrge - "Svakidašnja žurka u mom gradu"
Released 2015
Label: DIY
Genre: Ska / Punk
Review: Dejvid

Još jedan bend iz Požarevca. Čvrge sviraju od 2010 godine. Prvim albumom Ska Vulgarismo (2013) pozicionirali su se na domaćoj ska/punk sceni. Kao što sam već pisao, šaljive pesme sa prvog albuma, koje variraju od seksualnih devijacija pa do raznoraznih socijalnih tema, sa sve zaraznim trubama i ska ritmom, na prvu su postale hitovi. Ali, momci su izgleda skapirali da te zajebancije neće biti dugog veka, pa su se okrenuli i ozbiljnijim temama. EP album Svakidašnja žurka u mom gradu nam donosi Čvrge u nešto drugačijem izdanju. Tri pesme, koje su istovremeno i naziv albuma, okrenute su ka stvarnim problemima sa kojima se susreće svaki čovek u današnjem društvu. 

Krenimo redom. Svakidašnja govori o šablonskom načinu života čoveka u kapitalističkom društvu. Sve se vrti oko para. Ustajanje, posao, troškovi, kuća, spavanje i sve ispočetka. Žurka je zapravo ono što smo navikli od Čvrga. U pesmi je opisano prosečno veče na nekoj gajbi gde se pije i peva do zore, jednom rečju, bar na tren uživa u mladosti i bezbrižnom životu. Grad je već sada, dok ovo pišem, preslušalo (i pogledalo spot) blizu trideset hiljada ljudi. Impresivna brojka za ovaj žanr muzike. A i sama pesma to zaslužuju. Izgleda da se publika iz drugih gradova prepoznala u situacijama iz ove kompozicije. Nesposobna vlast, sveopšta korumpiranost, javašluk, neodgovornost… ma predug je spisak razloga zašto se provincija sve više urušava i hrli ka glavnom gradu u potrazi za drugačijim životom. 

EP je izašao pod etiketom izdavača Slušaj najglasnije iz Zagreba. Oba albuma je moguće naručiti od samog benda po krajnje simboličnoj ceni. (www.cvrge.com)


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »