Muzika iznad nuklearne energije: Hund, Igra Duhova, Rif / 29. avgust 2015.

20:08


U subotu 29. avgusta, povodom Međunarodnog dana protiv nuklearnih proba, Udruženje nesvrstanih umetnika organizuje manifestaciju "Muzika iznad nuklearne energije", koja će okupiti domaće punk i rok sastave iz više gradova Srbije. 

Satnica

17:00 Predavanje
20:00 Koncerti

Misija

Kroz ovu manifestaciju, želimo da pomognemo da se promeni negativan imidž naselja Vinča, koje je tokom prethodnih decenija, u javnosti pozezivano najčešće sa nuklearnim institutom Vinča i vinčanskom deponijom, a tek ponekad je spominjano zbog kulture i umetnosti. Umetnici Vinču uglavnom zaobliaze, ovaj deo grada gotovo da nema kulturna dešavanja, ne dešavaju se koncerti, festivali, i praktično se ništa ne dešava.

Pokreni sebe i svoje okruženje!

Vreme je da usmerimo fokus u korist kulture i umetnosti, vreme je da u Vinči muzika bude iznad nuklearne energije! Ovom prilikom publika će imati priliku da prisistvuje predavanju na temu "antinuklearni pokret u Evropi", "obnovljivi izvori energije i zelena ekonomija". 

Nastupaju:

Hund (punk-rock, Aranđelovac)

Grupa je osnovana 1989. godine, a već 1990. prvi put nastupa na lokalnim svirkama. To je period kada je samo u Arandjelovcu bilo sigurno desetak bendova koji su za sobom imali snimljenog materijala u studijima širom Srbije, najčešće u Beogradu. Članovi svih grupa, koje su 1992. godine učestvovale na jednoj od Arandjelovačkih gitarijada, a bilo je i demo bendova koji nisu iz tog grada, proglasili su tekst, prateći vokal i gitaristu Hund-a za najbolje. Nažalost, takva vrsta takmičenja više se nije održavala, tako da ova tri priznanja, zvanično, i dalje važe. Šalu na stranu, bend je svirao u Beogradu (SKC, Akademija, Dom Omladine…), Rokoteci u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Niškoj Banji, Gornjem Milanovcu, Čačku, Užicu, Lučanima, Kosjeriċu, Orašju, Valjevu, Šapcu, Ċupriji, Smederevu, Jagodini, Mladenovcu, Kruševcu, Lazarevcu, Pančevu… Hund je, prema dosadašnjim informacijama, prvi srpski bend koji je nakon raspada bivše SFRJ nastupao u u Federaciji BiH (Tuzla) i Republici Hrvatskoj (Beli Manastir). Muzika koju grupa neguje može se svrstati u melodični punk-rock.

Diskografija: 

Ko je ubio mrtvog čoveka (1993)
To ne mogu da objasnim (1996)
Lekcija iz unutrašnjosti (2001)
Za Večnost – Multimedijalni CD (2008)

Kompilacije:
Wired – Unlimited cultural excange
We miss peace – Antiratna kompilacija
Rovinjsko ludilo
Cha – Istra (2006)

==================

Igra Duhova (power pop, Beograd)

Jednog novembarskog dana daleke 1989. godine u maloj kafani preko puta Mašinca rodila se ideja o bendu, kasnije nazvanom Igra Duhova. Prvobitnu postavu su činili: Dejan (gitara), Darko (bas), Damir (bubanj) i Stevan (vokal). U ovoj postavi bend i organizuje svoje prve koncerte tokom 1990. godine. Krajem godine iz benda odlazi Stevan i Igra Duhova nastavlja kao trojka, a Dejan i Darko preuzimaju vokale. U toj postavi bend i radi svoje prve snimke (Garažna paljba, Monotonija, Novi dan). U međuvremenu kroz sastav prolazi gomila pevača i pevačica da bi se u bendu tokom 1992. ustalila Sandra Mujagić. 1993. godine Igra Duhova objavljuje kasetu pod nazivom Prvi put, za Take It Or Leave It. Odraz sumornih i beznadežnih 90-ih u zemlji Srbiji imao je velikog uticaja i na Igru Duhova, tako da se bend krajem 1994. raspada. Početkom 2010. godine osnivačka trojka se našla na zajedničkoj talasnoj dužini sa Slađanom, koja postaje glavni vokal i koautor novih stvari, uz Darka i Dejana. Od tada bend počinje sa još ozbiljnijim radom, koji je za posledicu imao pisanje novih pesama i uvođenje još jedne gitare odnosno novog člana, Veljka. U januaru 2015. godine ponovo obnavljaju svoje aktivnosti, ovaj put kao i nekada, u osnovnoj verziji, kao trojka.

==================
Rif (punk-rock, Beograd)

Ovaj autorski pank-rok sastav već duži niz godina nastupa širom Srbije, a energičnim nastupima do sada su okupilii i brojnu vernu publiku. Do sada su snimili nekoliko singlova, među kojima se ističu U trendu, Koraci, Clown, Bolje sutra, Tmina i Veyo Vay. Karakteriše ih tvrdi pank s primesama ska i new wave zvuka.

=================================================================

Predavanja vode:
Žalkina Živković, Goran Mitić, Vojkan Milenković.

Cena ulaznica: 100 dinara


Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »