Ubrzo Potom (intervju)

17:06
U Užicu sam živeo punih pet godina, i za to vreme se ne naslušah preterano dobre muzike. Ovi mladi momci pokušavaju da ugroze to moje viđenje. Pročitajte šta je na tu i slične teme imao da kaže Aleksandar Hadžić iz benda Ubrzo Potom.

Ko čini bend Ubrzo Potom, od kad postojite, šta svirate?

Bend čine: Milan Cicvarić (bubnjar), Matija Simeunović (vokal, saksofon), Nikola Kojadinović (bas) i ja, Aleksandar Hadžić (gitara i prateći vokal). Bend postoji od oktobra 2012, međutim, prva svirka pod ovim imenom desila se 20. aprila 2013, dok se u ovom muzičkom smeru krećemo otkad je u bend došao Matija (početak leta 2013). Sviramo neku svoju verziju
alternativnog RnR-a, međutim, mozete čuti uticaje i jazza i funka, rokenrola, bluza, metala i svega što je bilo ko od nas ikad preslušao u svom životu. Zbog toga se deklarišemo kao Fusion Alternative Rock, jer, između ostalog, mnogi nam zameraju to što smo ’’žanrovski neodređeni’’, što je potpuna besmislica. Pogledajte recimo ’’žanrovsku određenost’’ RHCP-a...

Na bandcamp-u se mogu poslušati vaša dva demo albuma. Ima li novih pesama? Možda planova da se u budućnosti to podigne na još viši nivo, što se tiče produkcije… Možda i spakuje na neki CD?

Nedavno smo snimali dve nove stvari u potpuno novoj produkciji, i za sada smo tim snimcima i producentom najviše zadovoljni. Za jednu od njih snimamo Promo Video (link) koji ćemo objaviti pre ili u toku proleća, dok će drugu pesmu slušaoci malo pričekati. Na leto bi trebalo da uđemo u studio i snimimo još 8-11 stvari i krajem ove ili početkom sledeće godine možete očekivati album prvenac. Broju pesama na albumu i potencijalnom fizičkom izdanju istog će presuditi finansijski momenat, jer mi smo srednjoškolci i studenti, a ovo je Srbija...

Užice je grad komplet lepinje, zagađenog vazduha i nervoznih taksista. Odakle vam ideja da svirate ovako nešto? Kakvi su komentari sugrađana?

Ha ha ha kako si slikovito i tačno opisao Užice u tri sintagme, ne mogu da verujem, a itekako si u pravu. Pa pazi, ništa od ovoga nije preterano namenski. Odrasli smo na sličnoj muzici, svako je pojedinačno otkrio svoj muzički talenat i pošto se družimo odavno prirodno je bilo da se skupimo, počnemo da probamo i krenemo s prvim svirkama. Bubnjar i ja se znamo od vrtića. Išli smo zajedno u osnovnu, a sad i u srednju školu, Nikolu znam od 5. a Matiju od 7. osnovne. Kad smo shvatili da možemo da pravimo muziku i da ta muzika nekoga interesuje krenuli smo ozbiljnije u ovu priču. Mlađi sugrađani nas uglavnom podržavaju i prate, a stariji... Dosta starijih uopšte i ne zna za nas, a od ovih koji nas znaju neki nas kapiraju i podržavaju, a neki gledaju zbunjeno što je sasvim normalno, ovo nisu 80-e.

U komšiluku imate par starijih bendova koji odlično sarađuju međusobno. Kako gledaju starije kolege na to što radite? Pomažu li, ili samo podržavaju?

Od ovih što nas ’’gotive’’ neki nas samo podržavaju, ali neki su spremni da nam pomognu i to ozbiljno. Zato ne mogu a da ne pomenem „Konje ritma“ koji su organizovali svirku u Dublineru,doneli svu svoju opremu, svirali za džabe i insistirali da nastupe prvi kako bi nas promovisali na najbolji mogući način. Stariji su duplo od nas, a ni trunke sujete. Tu su i Lude Žene, bend koji nam pomaže od samog početka i koji nam od najranijih dana ukazuje veliko poverenje. Bezbroj puta su nam pozajmljivali opremu, davali savete i pomagali nam. Prvu probu smo imali u njihovom studiju, i evo, i dan danas ne izlazimo iz njega. Dešavalo se da se odreknu svoje probe zarad nas, u situacijama kada su svesni koliko bi nama ta jedna proba značila. Medjutim izuzetak potvrđuje pravilo, tako da, realno još nismo baš prihvaćeni u Užicu. 

Koliko sam mogao da primetim, odavno ste prevazišli status lokalnog kllupskog benda i dosta svirate na strani. Koji su najznačajniji nastupi koje ste do sad imali? 

Finale Belgrade Demo Festa u KST-u, nastup na Nikšićkom Lake Fest-u, Demo masters u beogradskom Domu Omladine itd..

Koji muzičari, bendovi, umetnici generalno… su uticali, i utiču na vaš kreativni rad? Čije obrade izvodite, pored autorskih stvari?

Ja sam odrastao na EKV-u i RHCP-u, ali recimo da sam sve to potisnuo kad sam počeo da slusam Tool. Tu je i Smak i Muse, Darkwood Dub, Bjesovi, Alice in Chains itd itd.. Ovo je prvo čega sam se setio, lista je poduža. Milan mi je najbliži u priči o RHCP-u i Tool-u, međutim on takođe voli i Rammstein, Faith No More, Prodigy, Haustor, Blondie, Enigmu...
Nikola je u nekom fusion jazz tripu, međutim istovremeno se bavi pravljenjem elektronske muzike (možda nešto od toga mozete očekivati u nekoj našoj novoj pesmi), tako da se njegova plejlista kreće od Herbie Hancock-a do Jean Michel Jarre-a. Nikola je takođe u priči sa RHCP-om. Matija je u svom muzičkom ukusu najmanje sličan nama trojici, ali itekako razume i oseća muziku koju stvaramo. Zajednički jezik nalazimo u Haustoru, Bjesovima, Smaku, ali se Matija ipak bolje pronalazi u muzici Džonija Štulića, Cat Stevens-a, Eric Clapton-a, Sade-a itd... Obrađujemo uglavnom to što i slušamo.

Kad bismo radili novi intervju kroz jedno pet godina, koje su to vesti koje biste hteli prvo da mi kažete?

Da smo potpisali ugovor za neku evropsku izdavačku kuću i da idemo na turneju po Evropi. 

Poruka za kraj… (al’ da se i Njegoš postidi)

Ubrzo je Potom grupa čudnovata ne ču je, al’ odmah napljuva.

Dejvid

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »